Deo Koridora biće gotov tek 2014.

Izvor: B92, 01.Nov.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo Koridora biće gotov tek 2014.

Dimitrovgrad -- Radovi na istočnom kraku autoputa na Koridoru 10, od Niša do bugarske granice, trebalo bi da budu završeni krajem 2013. ili početkom 2014.

Direktor preduzeća Koridori Srbije Mihajlo Mišić je rekao da bi dinamika radova mogla da bude bolja, a da je kvalitet radova zadovoljavajući.

"Na jednom kratkom potezu od 8,7 kilometara imate dva tunela, sve vrste potpornih zidova, armiranu zemlju, mostove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se grade. Trasa je veoma zahtevna i pravi je izazov za inženjere", kazao je Mišić.

On je rekao da je su osnovni radovi na gradnji tunela na obilaznici počeli i podsetio da je ugovor sa izvođačem radova potpisan 5. septembra.

Direktor radova Alpine na celoj deonici istočnog kraja Koridora 10 Predrag Topalović očekuje da se radovi na zaobilaznici kod Dimitrovgrada, bez tunela završe u septembru iduće godine. "Imali smo blokadu od strane građana na ovoj deonici zbog miniranja koji su stopirali radove plašeći se da im se ne oštete kuće", kazao je on, dodajući da je rok za uzgradnju tunela dve godine i da je grčka kompanija Terna koja je dobila ove radove počela pripremu.

Mišić je rekao da izgradnja zaobilaznice kod Dimitrovgrada bez tunela neće biti završena u predviđenom roku, na proleće iduće godine, već će rok biti probijen za nekoliko meseci.

Predstavnici austrijske kompanije Alpina, koji su glavni izvođač radova, kazali su da će deonica obilaznica kod Dimitrovgrada, bez tunela, biti završena u septmebru 2012. godine.

"Probijanje roka neće imati nekog posebnog značaja jer cela deonica neće moći da bude puštena u saobraćaj pre nego što se završe tuneli. Postoje ugovorne obaveze koje moraju da se sprovedu i na tome insitiramo", kazao je Mišić.

Na pitanje kada se očekuje početak radova na ostalim deonicama istočnog kraka Koridora 10, Mišić je rekao da su u toku radovi na deonici od Dimitrovgrada do Pirota i da očekuje da se oni zavrse u roku.

"Ugovor za deonicu od Crvene Reke do Čiflika potpisan je 1. septembra, izvođači su na terenu i očekujemo radove i na toj deonici", kazao je Mišić.

On je dodao da se čeka saglasnost banke za izvođača radova na deonici Prosek - Crvena reka i da će se početkom iduće godine znati i izvođač radova na zaobilaznici oko Pirota.

Svetska banka će "pogurati" radove

Novi šef programskog tima Svetske banke za Balkan Baher El Hefnevi je izjavio da "ima napretka u radovima na zaobilaznici kod Dimitrovgrada" i "da bi radovi mogli i trebalo da budu brži".

On je istakao da je putni Koridor 10 prioritetan za evropske integracije Srbije i dodoa da će Svetska banka "pogurati" izvođače da se radovi ubrzaju kako bi bilo što manje zakašnjenja.

El Hefnevi je rekao da nije neuobičajeno da se pojave problemi u izgradnji tako složene deonice, kao što je obilaznica oko Dimitrovgrada, kao i da su na kašnjenje verovatno uticale i posledice svetske ekonomske krize.

Cela obilaznica oko Dimitrovgrada do graničnog prelaza biće dugačka 8,6 kilometara, od kojih su 1,2 kilometra dugi mostova, a dva tunela 700 i 1.000 metara.

Radove na izgradnji trase, mostova i tunela na ovoj zaobilazni kreditira Svetska banka sa iznosom od 68 miliona evra. Radove izvodi austrijska Alpina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.