Daleko je „sveta kruška“

Izvor: Politika, 31.Jul.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko je „sveta kruška“

Kruška pala, preprečila put, ali ne na Koridoru 10, već na lokalnom putu, a sujeverni narod obilazi trulo deblo

Pirot – Višestoletni hrast kod Savinca zbog kog je stala gradnja autoputa ka Čačku izazvao je i političku buru koja je Aleksandra Vučića prošlog petka na Glavnom odboru SNS-a naterala da u priču uvede i „svetu krušku”: „Neki posekli platane da bi uzeli 700 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za sebe, a protiv mene hajka zbog hrasta što će državu koštati 1,5 miliona, a na putu Pirot–Dimitrovgrad imamo svetu krušku što će nas koštati dva miliona“.

Tragom te informacije „Politika“ je, na dvadesetak kilometara od Koridora 10, pronašla krušku koja po narodnom verovanju predstavlja sveto drvo. Autoput preko nje neće proći jer se nalazi u vikendnaselju iznad Zavojskog jezera na Staroj planini. Pala je i preprečila seoski put, a Staroplaninci već šest godina preskaču istrulelo stablo „svete kruške“ , ali niko od meštana u sujeverju i ne pomišlja da ga pomeri.

Kako je Tanjugu izjavio Ljubisav Kostić, jedan od meštana ovog naselja, „kod tog drveta smo za vreme seoskih slava vršili verske obrede, okupljao se narod, dolazili popovi. Međutim, drvo je palo i od onda su nastali problemi, jer niko ne sme da ga pomeri. U našem kraju se veruje da svako ko naudi na bilo koji način svetom drvetu, rizikuje da ga stigne veliko prokletstvo koje se prenosi generacijama“, kazao je Kostić.

„Od sveštenika smo dobili savet da najpre neko od njih treba da očita molitvu, a da se zatim drvo može slobodno poseći motornom testerom i da se podeli sirotinji za ogrev. Međutim, i dalje niko ne sme da uzme testeru u ruke i iseče drvo“, rekao je Kostić.

U mnogo krajeva Srbije postoji drveće za koje meštani veruju da je sveto i često ne obrezuju ni grane jer veruju da će ih stići prokletstvo.

Ide se čak dotle da zbog poštovanja svetog drveta – zapisa niko ne sme da uzme niti da pomeri granu koju polomi vetar. Meštani naselja se već godinama dovijaju na razne načine kako bi automobilima došli do svojih kuća i vikendica.

Svojevremeno je pirotski arhijerejski namesnik protojerej Hristivoje Nikolić rekao da je ovo praznoverje naroda.

– Pametnije je da se drvo skloni, poseče i podeli ogrev sirotinji a ne da trune i propada – rekao je Nikolić. Međutim, niko se nije usudio da palu krušku poseče i ukloni s puta.

M. Penčić

objavljeno: 31.07.2013.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.