Dajete li migavac na autoputu i zašto NE?

Izvor: Mondo, 18.Jul.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajete li migavac na autoputu i zašto NE?

Donosimo vam savete za vožnju autoputem. Neki od njih su i obavezni, iako ih se mnogi ne pridržavaju

Foto: MONDO/Marko Tanasković

Vožnja autoputem je najbrži i najefikasniji način da automobilom stignete na neku udaljeniju lokaciju.

Međutim, iako deluje "pitomo", autoput krije neke opasnosti.

Pre svega, brzina vozila je veoma visoka. Retko ko vozi brzinama manjih od 100 km/h, što pretvara automobile, a posebno autobue ili kamione, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u "projektile" koji mogu napraviti veliku štetu.

U Srbiji je u poslednje tri godine poginulo 150 ljudi na autoputevima.

Jedna od radnji, koji su Zakonom o saobraćaju propisane, jeste koriščenje migavca, odnosno pokazivača pravca, u svi situacijama kada dolazi do promene smera. Naši vozači ih retko koriste što dovodi sve učesnike na autoputevima.

Zašto ovaj sigurnosni dodatak ne koristite češće?

Migavce treba koristiti prilikom bilo kakvog prestrojavanja, a naročito kretanja iz zaustavne trake. Na taj način u značajnoj meri možete sprečiti ozbiljne sudare.

Još jedan bitna stvar je držanje rastojanja. Čuveno pravilo "dve sekunde" treba uvek primeniti, a najlakšega je izračunati pevanjem refrena disko hita "Last night a DJ saved my life".

U slučaju kiše ili magle, ovo rastojanje treba barem duplirati.

Vožnja autoputem ume i da bude zamorna, pa je potrebno praviti kraće pauze na svaka 2-3 sata vožnje. One treba da podrazumevaju izlazak iz vozila, konzumiranje osvežavajućih pića, ali bez preteranog unosa hrane.

Osim ovih, evo vam još nekih saveta kojih bi morali da se pridržate na autoputu:

- Nemojte nikada pospani ili umorni sedati za volan, posebno ako treba da vozite nekoliko sati.

- U slučaju da osetite umor u vožnji, otvorite prozor kako bi u automobil ušao svež i hladniji vazduh, i pričajte sa saputnicima.

- Svi putnici u vozilu moraju uvek biti vezani.

- Putnici visine do 135 centimetara moraju biti u odgovarajućem dečjem sedištu.

- Budite koncentrisani za volanom. Vožnja autoputem ume biti dosadna, ali to ne sme da utiče na vozača. Dakle, bez sanjarenja!

- Ako vam se desi problem s kolima na autoputu, na primer da vam pukne guma, probajte da dođete do prvog parkirališta ili da se isključite sa autoputa. Ako je problem veći, nemojte vršiti popravku na licu mesta, već pozovite šlep službu.

- Prilikom izlaska iz vozila u zaustavnoj traci, odavezno je koriščenje svetloodbojnog prsluka.

Srećan put!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.