Čuo sam jauke i drugare kako dozivaju pomoć

Izvor: Blic, 07.Mar.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuo sam jauke i drugare kako dozivaju pomoć

Lekari se bore za život Nemanje Danilovića (39) i Nenada Grozdanića (20), koji su teško povređeni u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš kod Lapova kada je kombi u kojem je bila košarkaška ekipa Novog Sada naleteo na kamion. U udesu koji se dogodio juče 45 minuta posle ponoći povređeno je još košarkaša, ali su njihove ozlede takve da će danas najverovatnije biti pušteni na kućno lečenje.

Udes >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se dogodio u blizni benzinske pumpe, kada je prvi od dva kombija sa košarkaškima koji su se vraćali sa utakmice u Kruševcu iznenada naleteo na kamion sa prikolicom pančevačke registracije koji se kretao u istom smeru.

Dušan Alimpijević (24), pomoćni trener košarkaškog kluba iz Novog Sada, i pored teške povrede nosa i brojnih modrica i ogrebotina po celom telu, juče je bio svestan. Ležeći u krevetu u Urgentnom centru je rekao da se ne seća kako se udes dogodio, ali da jedino pamti jak prasak i udar.

- Bio sam u šoku kao nikada u životu. Nisam osećao noge i bio sam priklešten, tako da nisam mogao da se pomaknem. Sve je bilo polomljeno, puno stakla... Čuo sam jauke i drugare kako dozivaju pomoć. Sećam se da su se jednog trenutka pojavili vatrogasci koji su počeli da seku lim, da razvlače olupine i oni su nas izvukli. Prebacila nas je Hitna pomoć i od tada smo bili u rukama lekara - priča Alimpijević.

Direktor Neurohirurške klinike u kragujevačkom Kliničkom centru dr Radivoje Nikolić rekao je da košarkaš Grozdanić ima teško nagnječenje mozga, krvarenje u mozgu, prelome lobanje i kostiju lica i nalazi se u komi i diše uz pomoć aparata.

- Danilović, koji je trener u klubu i koji je vozio kombi, takođe je u komi. I on ima nagnječenje mozga i operisan je juče odmah nakon nesreće. Priključen je na aparate - kaže dr Nikolić i dodaje da lekari neprestano prate njihovo stanje, koje je „izuzetno teško i neizvesno”.

U ovoj nesreći su povređeni i Bojan Ljubojević (32), fizioterapeut Ljubomir Subotin (29), Branislav Jančikin (24), Duško Bunić (21) i Nikola Dragaš (19).

Od ostalih šest povređenih sportista, četvorica su primljena u Urgentni centar, dok su dvojica na Ortopedskoj klinici. Njihovi životi, prema tvrdnjama lekara, nisu ugroženi i postoji velika verovatnoća da će već danas biti pušteni na kućno lečenje.

Prema rečima istražnog sudije Osnovnog suda u Kragujevcu Bratislava Stevanovića, na osnovu tragova na kolovozu i oštećenja vozila biće utvrđeno kojom su se brzinom kretala vozila koja su učestvovala u sudaru. Kamion i kombi su poslati na vanredni tehnički pregled, a više detalja biće poznato tek nakon završetka istrage. Prema prvim nalazima policije, sumnja se da je do udesa došlo zbog toga što se kombi koji je vozio košarkaše kretao „neprilagođenom brzinom”.

Inače, oba kombija sa košarkašima nekoliko minuta pre nesreće krenula su sa OMV benzinske pumpe na koju su stali da se odmore pre nastavka puta za Novi Sad.

Porodicama svih povređenih sportista vlasnik hotela „Šumarice” obezbedio je besplatan smeštaj i ishranu u hotelu za sve vreme dok žele da budu kraj svoje dece, dok je pomoć ponudio i Crveni krst Kragujevca sa smeštajem i hranom, kao i u svim neophodnim količinama krvi potrebnim za njihov oporavak.

Kapičić: Nadamo se oporavku

Nastradale košarkaše juče su obišli i ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić.

- Ovo je strašna tragedija, ali se svi nadamo da će ovi mladi momci da se izbore sa nevoljom koja ih je snašla i da će se oporaviti. To su izuzetni momci koji igraju u dobrom klubu i sve ćemo učiniti za njih – rekao je Kapičić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.