Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela Srbija u napuštenoj fabrici

Kada bi se podaci sa popisa poređali jedan do drugog, formirao bi se papirni autoput dužine 6.500 kilometara

Ko god kaže da se rezultati sa prošlogodišnjeg popisa stanovništva fabrikuju, ne greši. Napušteni, opusteli i zapušteni pogoni nekada slavne fabrike „Fasma” za proizvodnju armatura, teških mašina, alata, slavina i ventila, izabrani su za specijalnu bazu Republičkog zavoda za statistiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Cela Srbija u brojevima, teška 300 tona – kada se preračuna masa izvornog materijala, zajedno sa 50.000 teget kutija u koje je naslagana – doterana je kamionima u sivi magacin. Ali, kada se otvore vrata te klaustrofobične hale, koja je nekada čuvala teške mašine spremne za izvoz, ulazi se u sveže okrečene, klimatizovane prostorije. Potom je već potreban sistem navigacije kako se ne bi izgubili u lavirintu arhiviranih popisnih obrazaca.

Kada bi se popisnice i upitnici za stan i domaćinstvo koje su popunjavali građani Srbije, poređali jedan do drugog, formirao bi se popisni autoput dužine 6.500 kilometara, što predstavlja rastojanje od Beograda do Kalkute.

– Osnovni popisni obrasci smešteni su u magacinski prostor površine oko 750 kvadratnih metara, razmeštenih u 50.000 kutija, na 600 metara polica, u sedam redova – nabrajaju načelnica odeljenja za popis stanovništva RZS Snežana Lakčević i šefica odseka za sprovođenje popisa Ljiljana Đorđević, dok nas sprovode dalje, u još veću prostoriju.

Za oko 200 računara radi oko 200 operatera, pretvarajući zapise sa obrazaca, najpre skeniranjem u slike, koje potom, pomoću komplikovanog softvera, postaju razumljiva baza podataka.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 06. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 06.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.