Belgija u očaju, roditelji van sebe

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgija u očaju, roditelji van sebe

Lozana/Brisel -- Troje dece povređene u stravičnoj autobuskoj nesreći u Švajcarskoj još je u komi. Strahuje se da bi broj stradalih mogao biti veći od 28, od kojih su 22 deteta.

Među stradalima je i šest odraslih - dva vozača autobusa i četiri nastavnika.

Deca iz Belgije, stara između 10 i 12 godina, vraćala su se sa zimovanja kada se autobus sinoć, iz do sada neutvrđenog razloga, zario u betonski zid tunela na auto'putu u blizini Lozane. Deca su bila iz dva mala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada u Flandriji, Heverlea i Lomela, blizu granice sa Holandijom.

Roditelji i rodbina stradale dece vojnim avionom prebačeni su u Švajcarsku, a mnogi od njih pri samom polasku još nisu znali da li su njihovi najbliži među stradalima.

Fotografije sa lica mesta možete pogledati u našoj Galeriji

Belgija je u žalosti nakon tragične nesreće. Informacije koje dolaze o tome šta se zapravo desilo i dalje su konfuzne.

Navodno je jedan švajcarski policijski zvaničnik rekao da je vozač autobusa vozio znatno brže od dozvoljenih 100 km/h.

Prema pisanju lista "Standard", identifikovana su 22 deteta od 24 koja su povređena. Troje učenika je još u komi.

U autobusu su ukupno bila 52 čoveka. Potvrđeno je da je iz osnovne škole iz Lomela poginulo 14 mališana. Pet učenika te škole je zvalo svoj roditelje, a sudbina troje učenika je nepoznata. Dva nastavnika iz ove škole nisu preživela.

Švajcarski tužilac Olivije Elsig izjavio je da autobus nije prekoračio dozvoljenu brzinu u trenutku nesreće. On je istakao da su deca u autobusa bila vezana pojasevima i da u nesreći nije učestvovalo nijedno drugo vozilo. Prema njegovim rečima, istraga se usredsredila na tri moguća uzroka - tehnički kvar na autobusu, zdravstveni problem vozača ili ljudska greška.

Od učenika iz Heverlea, njih 16 je zvalo roditelje. Nepoznata je sudbina osam učenika iz ove škole. Oba nastavnika ove škole takođe su poginula.

"Dajemo sve od sebe da pružimo utehu i da budemo uz roditelje stradale dece", izjavio je Dirk de Gent, sveštenik lokalne parohije.

Dvanaestogodišnja devojčica koja je preživela udes uspela je da telefonom pozove oca, prenosi belgijski dnevnik "Soar".

"Bilo je mračno, čuo se strašan tresak. Sva sedišta su izletela, a ja sam se zaglavila između njih”, rekla je devojčica, koja je u udesu slomila ruku i nogu. Otac je još tokom noći otišao po nju.

Većina dece nije pri sebi imala dokumenta, a preživeli su zbog jezičke barijere teško mogli da komuniciraju sa švajcarskim vlastima.

Iako su vlasti relativno brzo organizovale vruću telefonsku liniju za porodice žrtava i u školu dovele ekipe psihologa da pomognu roditeljima da savladaju šok, ništa nije moglo da ublaži bol roditelja čija su deca smrtno nastradala, niti da smiri one koji su ostali bez informacije o svojim najbližima.

Patrik Hogmartens, biskup iz Lomela, izjavio je da se članovi porodica osećaju nemoćno:

Niko od roditelja ne zna šta se zapravo dogodilo, da li je njihovo dete živo i zdravo. Jedina stvar koju sa sobom nose u Švajcarsku jeste nada".

Erik de Sor, psiholog koji razgovara sa rođacima u školi u gradu Lomelu, izjavio je novinarima da je izuzetno teško zamisliti kroz šta oni prolaze.

Znate da vam je dete bilo u tom autobusu, ali ne znate da li je stradalo. Užasno je kada morate da čekate takvu informaciju", izjavio je Erik de Sor.

Jedan od spasilaca koji su bili na mestu udesa, Klaud Piter, izjavio je da je zatečena situacija bila jeziva.

Nismo mogli ni da čujemo decu kako plaču. U ovakvim situacijama svi zaneme usled šoka. U ovom regionu često imamo vežbe koje se tiču vanrednih situacija i lavina, ali ovo je zaista bio šok i za mene".

Iako su roditeljima žrtava upućeni mnogi izrazi saučešća, od kralja Alberta i premijera Elija di Ropea do brojnih svetskih lidera, čak i političari teško uspevaju da nađu reči kojima bi komentarisali tragediju.

Belgijska vlada je proglasila dan žalosti, a sve belgijske televizijske i radio-stanice prilagodile su program teškim okolnostima. Zabavni programi su otkazani, a emituje se skoro isključivo ozbiljna muzika.

I pored toga, izgleda da većina Belgijanaca još pokušava da se suoči s punim razmerama ove saobraćajne nesreće, jedne od najstrašnijih u Evropi u poslednjih desetak godina i izvesno najgoroj po broju nastradale dece.

Škole u Lomelu i Haverleu su trenutno prazne: roditelji i nastavnici odleteli su rano po podne u Švajcarsku specijalnim vojnim avionom. Na zamandaljenim vratima škole u Haverleu stoje izlepljeni dečji crteži.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nezapamćena tragedija: Velika tuga u Belgiji (FOTO)

Izvor: S media, 14.Mar.2012

U teškoj nesreći u Švajcarskoj poginulo je 22 dece i 6 odraslih osoba od kojih oba vozača i dvoje profesora...Do nesreće u Švajcarskoj je došlo dok se autobus vraćao u Belgiju sa zimskog odmora iz skijaškog kampa, rekla je policija. U nesreći je povređeno još 24-ero dece. Troje dece je u...

Nastavak na S media...

Tragedija u Švajcarskoj: U toku dana transport tela poginulih (VIDEO)

Izvor: S media, 15.Mar.2012, 08:55

Tela 22 dece i šestoro odraslih, koja su nastradala u autobuskoj nesreći u Švajcarskoj, trebalo bi da budu transportovana za Belgiju, zašta su u toku pripreme u ovoj zemlji, prenosi BBC...Predsednica Švajcarske Evelin Vidmer-Šlumpf i belgijski premijer Elio Di Rupo održali su pres konferenciju...

Nastavak na S media...

Belgija obavijena tugom

Izvor: RTS, 15.Mar.2012

U Belgiji proglašen Dan žalosti, zbog nesreće belgijskog autobusa u Švajcarskoj, u kojoj je poginulo 28 osoba, od kojih 22 dece. Još 24 dece, od kojih troje sa teškim povredama, nalaze se u bolnici. Istraga o uzroku nesreće je u toku...Tragedija kakvu Belgija ne pamti zavila je u crno naciju,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.