Banka Austrija garant za autoput Horgoš–Požega

Izvor: Politika, 21.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka Austrija garant za autoput Horgoš–Požega

Dojče banka ostaje i dalje glavni finansijer, dok je austrijska banka dala samo garanciju

Prema pisanju bečkog ekonomskog dnevnika „Virtšaftsbalt”, projekat izgradnje autoputa Horgoš–Požega, nakon teškoća, ponovo je pokrenut, zahvaljujući podršci Unikredit banke, odnosno njene sestrinske firme Banke Austrija, koja je koncesionaru obezbedila garanciju od 10 miliona evra. List još podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je konzorcijum „Por” i „Alpina” strepio za realizaciju projekta u vrednosti od 1,1 milijarde evra, jer nisu mogli na vreme da obezbede bankovne garancije. Trebalo je da ih da Dojče banka, ali zbog političkih „turbulencija” i prevremenih izbora ova banka je obustavila sve projekte u Srbiji, ukazuje dnevnik. Ove informacije zbunile su domaću javnost, jer se zna da je i prethodnu garanciju davala Banka Austrija.

Međutim, Mihailo Marković, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu, objašnjava da je reč samo o obnovi garancije za obezbeđenje finansijskih sredstava u iznosu od sto miliona evra za prvu godinu izgradnje autoputa. Dakle, prethodna garancija je istekla 30. aprila i zamenjena novom koja važi do 31. januara 2009. godine.

– Obe garancije je obezbedila austrijska banka. Dojče banka, kao glavni finansijer, treba da obezbedi novac za celokupnu investiciju. Te dve stvari ne treba mešati. Naglasio bih da komercijalne banke, u ovom slučaju Unikredit, odnosno Austrijska banka, garancije daju koncesionaru, ali one ne finansiraju projekat – ističe Marković

Da je Unikredit banka obezbedila garanciju potvrđeno nam je i u njenom beogradskom predstavništvu. Raško Tomašević, direktor marketinga, ipak na neki način demantuje državnog sekretara za infrastrukturu jer kaže da Unikredit banka namerava da se uključi u finansiranje autoputa.

– Pregovori sa „Alpinom” i „Porom”, odnosno njihovim zajedničkim preduzećem „Sever-jug” tek su počeli. Još nije dogovoreno koliki udeo u finansiranju će imati naša banka, kao i u kojim tranšama će novac biti isplaćivan – ističe Tomašević.

Budući da koncesionar nije uspeo da do kraja marta obezbedi novac i započne izgradnju 1. aprila, kako je planirano, Vlada Srbije mu je produžila rok da do kraja godine u potpunosti zatvori finansijsku konstrukciju, s tim što je Dojče banci, koja je tražila izmene osnovnog koncesionog ugovora i prilagođavanje njenim standardima, ostavljena mogućnost da sa koncesionarom i predstavnicima Vlade usaglasi zahteve i do kraja juna se izjasni da li ostaje u ovom poslu.

Mihailo Marković nije mogao da proceni da li će odgovor Dojče banke biti pozitivan, jer pregovori, kako kaže, idu dosta teško.

Prema oceni Milana Kovačevića, savetnika za strana ulaganja, vest da su kompanije „Por” i „Alpina” otklonile teškoće u obezbeđivanju bankarskih garancija poruka je domaćoj javnosti da se na tome „nešto radi” ali je i svojevrsno testiranje buduće vlasti.

„Pretpostavljam i da je ovo njihovo testiranje u slučaju da jedna ili druga varijanta dođe na vlast i pokušaj da se zasigurno očuva posao”, rekao je Kovačević Tanjugu.

On je podsetio da je pomenutom konzorcijumu poznato i da se Vlada delila na deo koji je bio sklon da ih „pusti da rade” i bez garancija i deo koji je bio striktan – da ako je već ugovorom smanjen obim garancija, ne može biti daljih ustupaka.

M. Avakumović

[objavljeno: 22/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.