Autoput od Obrenovca do Preljine gotov do sredine 2017.

Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput od Obrenovca do Preljine gotov do sredine 2017.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je obilazeći radove na Koridoru 11, na Dan građevinara, da će autoput u punom profilu od Obrenovca do Preljine, u dužini od oko 105 kilometara, biti završen do sredine 2017. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je dostavljeno našoj redakciji.

"Gradimo za buduće generacije kao što su prošle gradile >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za nas", poručila je Mihajlović koja je obišla radove na dve deonice Koridora 11 - od Obrenovca do Uba i od LJiga do Preljine, zajedno sa direktorima preduzeća "Koridori Srbije" i JP "Putevi Srbije", Dmitrom Đurovićem i Zoranom Drobnjakom. Ministarka Mihajlović je rekla da će deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - LJig, koje gradi kineski "Šandong haj-spid grup", biti završene do sredine 2017. godine, kako je i predviđeno, a deonica LJig-Preljina, na kojoj je glavni izvođač radova azerbejdžanski "Azvirt", najkasnije do avgusta 2016. godine, a verovatno i pre tog roka. "Koridor 11 će povezati veliki broj gradova u Srbiji, ali je važan i za regionalno povezivanje", istakla je Mihajlović i podsetila da će deonice na kojima gradi kineska kompanija omogućiti spajanje sa ranije završenom deonicom Ub - Lajkovac.

Ambasador Kine, Li Mančang, koji je zajedno sa potpredsednicom Vlade obišao radove na petlji kod Uba, poručio je da će kineska kompanija ispuniti rok predviđen ugovorom i zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na dobroj saradnji. Ministarka Mihajlović je potom obišla deonicu LJig-Preljina, na kojoj je od predviđenih 40 kilometara autoputa u punom profilu, već asfaltirano 26 kilometara. "Ono što radimo, gradimo i stvaramo predstavlja nas, ovu vladu i Ministarstvo građevinarstva", navela je ministarka.

Na pitanje novinara kada će konačno doći do spajanja preduzeća "Koridori Srbije" i "Putevi Srbije", Mihajlović je rekla da je Ministarstvo sa svoje strane uradilo sve što je bilo potrebno i naglasila da je važno da građevinska sezona ide svojim tokom.

Deonicu Koridora 10 grade srpske firme

Cilj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da domaće firme budu glavni izvođači infrastrukturnih radova, istakla je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je najavila da će za deonicu Koridora 10, Srpska Kuća-Levosoje, u dužini od osam kilometara, za nekoliko dana biti i zvanično objavljeno da je konzorcijum domaćih kompanija dobio posao i da će sa njima biti zaključen ugovor. "To će biti prva deonica na Koridoru 10 koji rade domaće kompanije kao glavni izvođači", rekla je Zorana Mihajlović. Ona je podsetila da je u toku javni poziv za izgradnju mosta preko Drine, između LJubovije i Bratunca, i pozvala domaće firme da udružene konkurišu i za taj posao. Ona je podsetila i da će ove godine biti obnovljeno oko 150 kilometara puta, na šta će biti potrošeno 60 miliona evra i da će taj posao raditi domaće firme. "Ko ne bude radio u roku, budite sigurni da će biti sklonjen. To se odnosi na sve", rekla je ministarka Mihajlović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.