Autoput koji svetli uskoro u Holandiji

Izvor: Dzungla.org, 15.Jan.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput koji svetli uskoro u Holandiji

Deo „pametnog“ autoputa, koji će svetleti u mraku i imati vremenske pokazatelje, biće postavljen u Holandiji polovinom ove godine.
Ovako će izgledati deo autoputa u Holandiji

Put će karakterisati i prioriotetna indukciona traka za električna vozila, interaktivno osvetljenje koje se pali kada automobili prolaze, ali i osvetljenje sa napajanjem na snagu vetra, koji će biti postavljeni u narednih pet godina.
Putevi se grade na sličan način više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << sto godina – sa zastrelim dizajnom i tehnologijom dolazi do velikog broja nesreća, kažu stručnjaci. Predvidja se da će uskoro autoputevi budućnosti, prenosi portal „Građevinarstvo“, biti u korelaciji sa automobilima budućnosti.
Prvih nekoliko stotina metara tog „pametnog puta“, koji svetli u mraku i ima indikatore vremena, biće postavljeno u holandskoj provinciji Brabant. Projekat pametnog autoputa (Smart Highway), studija „Rosegarde“ (Studio Roosegaarde) i infrastrukturne kompanije „Heijimans“, osvojio je nagradu „Najbolji budući koncept“ na takmičenju „Dutć Design Awards“ i već je otišao van okvira koncepta.
Autoput će svetlećim signalima obaveštavati vozače i o vremenskim nepogodama

Studio je razvio foto-svetleći prah koji ce zameniti oznake na putu, a koji se puni na sunčevoj svetlosti, što mu omogućava da svetli do 10 sati tokom noći.
Posebne boje će se koristiti za bojenje markera, poput snežnih pahulja širom površine puta. Kada temperatura padne do odredjene tačke te slike će postati vidljive i ukazivaće, na primer, da je klizav put.
Ta tehnologija postoji već godinama na proizvodima hrane za bebe, ali će kod autoputeva biti unapređena.
Ideja nije samo da se više koriste održive metode osvetljavanja glavnih saobraćajnica, što ih čini sigurnijim i efikasnijim, već ponovno razmatranje načina na koji se projektuju autoputevi dok se smišljaju novi dizajni automobila.
Kako to Studio „Rosengarde“ posmatra, automobili i interni navigacioni sistemi povezani sa globalnim sistemom, koji sadrži podatke o uslovima saobraćaja, predstavljaju samo jednu polovinu naših budućih sistema za upravljanje putevima.
Putevi moraju da postignu svoj deo pogodbe i takodje postanu „inteligentni“ i korisni upravljači informacijama.
„Istraživanja o ‘pametnim’ transportnim sistemima i ‘pametnim’ putevima postoje već više od 30 godina“, kaže Emina Sendijarević iz studija „Rosegarde“.

(Izvor: Blic)
 
 
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Autoputevi budućnosti svetleće u mraku

Izvor: Politika, 15.Jan.2013

Projekat holandskog studija „Rosegarde” predviđa razvoj foto-svetlećeg praha, koji će zameniti oznake na putu. – Napajaće se na sunčevoj svetlosti, što će mu omogućiti da svetli 10 sati tokom noći..Deo „pametnog” autoputa, koji će svetleti u mraku i imati vremenske pokazatelje, biće...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.