Autoput do Horgoša biće gotov do 9. oktobra 2010.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput do Horgoša biće gotov do 9. oktobra 2010.

NOVI SAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je danas da će kompletan autoput od Beške do Horgoša, uključujući most na Dunavu, biti završen i pušten u saobraćaj do 9. oktobra naredne godine.

Mrkonjić je nedaleko od Novog Sada, pustio u saobraćaj dve deonice od po 10 kilometara od Horgoša do Novog Sada druge trake autoputa od Beograda ka Horgošu, na Koridoru 10.

Radovi na ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve deonice, od 28. do 38. i od 98. do 108. kilometra auto puta Horgoš - Novi Sad, počeli su 7. jula ove godine i koštali su 1,6 milijardu dinara.

Radovi su finansirani iz republičkog budžeta, a izvodili su ih domaća preduzeća, ''Putevi Užice'' i konzorcijum ''Nibens group''. Puštanjem u rad ovih deonica realizovane su obaveze koje je putarima dala Vlada Srbije i završen je ovogodišnji plan Vlade Srbije na realizaciji Koridora 10.

Autoput do Horgoša biće završen do 9. oktobra

Čestitajući izvođačima radova i svima drugima koji su radili na tom velikom poslu i uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, završili ga u predviđenom roku, Mrkonjić je naglasio da će Vlada Srbije " još intenzivnije realizovati" završetak Koridora 10 kroz našu zemlju.

Nikada više granica unutar Srbije - autoputevi krvotok Evrope

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić poručio je danas da nikada neće biti novih granica unutar države Srbije. "Autoputevi, železnice i uopšte saobraćaj su krvotok Srbije i Evrope. Stoga nema govora o novim granicama, kao ni pričama koje se vode oko vojvođanskog statuta i naklapanjima tipa da će Vojvodina postati država u državi", rekao je novinarima Mrkonjić, koji je i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije. Ministar za infrastrukturu Srbije danas je, nedaleko od Novog Sada, pustio u promet drugu traku deset klilometara duge deonice na auto-putu od Horgoša do Beograda.

On je novinarima izjavio da podržava predlog izvođača radova da sami finansiraju izgradnju preostalog dela druge trake autoputa do Horgoša, jer je to "dokaz stabilizovanja naših preduzeća u putnoj privredi i njihove želje da rade maksimalnim kapacitetima".

Ministar je dodao da će taj predlog proslediti Vladi Srbije i premijeru Mirku Cvetkoviću, dodavši: "Videćemo šta će biti od toga".

Posao obavljen korektno i kvalitetno

Član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Nenad Ivanišević istakao je da su izvođači radova na deonici od 98. do 108. kilometra "Putevi Užice" i Konzorcijum predvođen beogradskim "PZP" čiji su radnici gradili deonicu autoputa od 28. do 38. kilometra od mađarske granice, obavili posao vrlo kvalitetno, relativno jevtino i veoma brzo, iako su od početka radova imali čak 37 kišnih dana.

Istakavši da se intenzivno nastavljaju radovi i na drugim deonicama autoputa, kako bi se što pre završio kompletan koridor, on je podsetio da se priprema tenderska dokumentacijaza pripremljene projekte.

Spremna je dokumentacija za novih 11 kilometara od Novog Sada, a do kraja godine očekuje se za još deset kilometara, tako da bi, posle usvajanja novog državnog budžeta, mogao da bude raspisan tender i u martu da počnu radovi na 20 kilometara, a mesec-dva kasnije na još tolikoj deonici, rekao je Ivanišević.

Prema zakonu o javnim nabavkama, domaći izvođači radova imaju određene prednosti u dobijanju posla, kazao je on i napomenuo da se, u slučaju deonice kod Dimitrovgrada, pokazalo da domaće firme, kada se udruže, mogu uspešno da učestvuju i na većim tenderima.

Kalanović: Do kraja godine tender za novih 11,5 kilometara

Ministarka za nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović najavila je danas da će do kraja godine biti raspisan tender za radove po projektu koji finansira to ministarstvo za severni deo Koridora 10.

Ona je u izjavi Tanjugu izrazila očekivanje da će, sa prvim lepim danima u februaru 2010. godine, početi pripremni radovi na 11,5 kilometara nove deonice.

Kalanovićeva je napomenula da je sumnjičavost, koja se pojavila kada su sredinom maja počeli radovi na dve deonice na severnom delu Koridora 10, deset kilometara od Novog Sada i 10 kilometara od Subotice ka jugu i iznet plan koji je podrazumevao završetak radova do kraja novembra, bila neopravdana, zbog toga što je resorno ministarstvo imalo potpuno definisan plan za naredni period.

Prema njenim rečima, 20 kilometara autoputa završeno je "u dan kada je bilo planirano", po ceni koja je 20 puta niža nego cena u prethodne dve godine.

Standardi na nivou evropskih

"Imamo standarde koji su, prema rečima nadzora, na nivou evropskih i imamo zadovoljstvo da je prvi put, od kako postoji srpska privreda, država kao investitor bila zaštićena da nijedan dinar neće biti potrošen uzalud", kazala je ministarka za NIP, napomenuvši da nije bilo nepredviđenih radova, niti dodatnih troškova.

Kalanovićeva je podsetila da se na tenderu u aprilu sa ponudama prijavilo 14 firmi i dodala da je ugovor obezbeđivao strogo definisane uslove i za državu kao investitora i za izvođače radova.

Dve deonice Koridora 10, od Subotice do Novog Sada, u dužini od po 10 kilometara, za čiju je izgradnju izdvojeno oko 1,6 milijardi dinara iz budžeta Srbije, svečano su danas puštene u saobraćaj.

Izvođači radova bili su Preduzeće za puteve "Beograd" i Putevi "Užice", a završene deonice se protežu od 28. do 38. kilometra i od 98. do 108. kilometra, na potezu od državne granice sa Mađarskom, prema Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.