Autoput Koridor 10 talac duga

Izvor: Southeast European Times, 13.Avg.2011, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput Koridor 10 talac duga

Umesto da grade puteve, putari iz Nibens grupe su ih na kraju blokirali da bi bili plaćeni.

13/08/2011

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda – 13.8.2011.

Radnici Nibens grupe, najveće srpske kompanije za izgradnju puteva, kažu da mesecima nisu plaćeni,iako grade najvažniju saobraćajnu arteriju zemlje i održavaju 40% puteva.

Arterija, koja povezuje Beograd sa graničnim prelazom Horgoš, u Mađarskoj, deo je evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Koridora 10.

Nibens je preopterećen dugovima i svi njegovi prihodi odlaze na isplatu kreditora. Kompanija navodno duguje oko 130 miliona evra pozajmljenih od 14 različitih banaka. Krediti su izuzetno skupi, sa godišnjim kamatnim stopama do 36%. To ostavlja malo sredstava za isplatu plata radnicima, ako uopšte nešto i ostane.

U međuvremenu, u maju, vlasnik Milo Đurašković uhapšen je na osnovu sumnje da je ilegalno uzeo 32 miliona evra iz jedne od svojih firmi.

„Kompanija je potpisala ugovore [posle hapšenja Đuraškovića] kojima je predviđeno da svi prihodi od naših budućih poslova idu direktno njima, zbog čega ne ostaje ništa za plate i radni kapital“, rekao je radnik Nibensa Đuro Trivunac za SETimes.

Izašavši na puteve prošlog meseca, radnici su uspeli da izvrše pritisak i dobiju platu za april. Međutim, i dalje im nisu isplaćene zaostale plate za druge nedelje rada.

„Jednomesečna plata ne znači ništa“, rekao je Milan Jovanović, koji vodi Nibens ogranak u Sindikatu preduzeća za puteve Beograd. „I dalje nemamo sredstva za rad, nemamo naftu, nemamo bitumen, nemamo rezervne delove, niti bilo kakav novac za registrovanje kamiona.“

Protest će se nastaviti dok radnici ne dobiju sav novac koji im se duguje i dok kompanija ne obezbedi adekvatne resurse da se posao završi, dodao je on.

Međutim, srpska policija je preduzela korake da spreči demonstracije radnika na lokaciji Koridora 10, na osnovu prošlogodišnje odluke vlade kojom se zabranjuje blokiranje puteva.

Milutin Gašević, predstavnik Nibens grupe, izjavio je za SETimes da je kompanija postigla dogovor sa bankama i vladom pre dva meseca. „Ali, taj dogovor nije sproveden“, rekao je Gašević.

Krajem prošlog meseca predstavnici sindikata radnika Nibensa sastali su se sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. On je rekao da očekuje da će 14 banaka rešiti problem i otvoriti zamrznute račune kompanije.

Međutim, predstavnici sindikata nisu bili zadovoljni. Oni kažu da banke i vlada preokreću situaciju.

„Kako je moguće da je vlasnik naše kompanije došao do toliko kredita? To je mogao samo uz pomoć države“, rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović za SETimes.

Jedan predstavnik AIK Banke kaže da su banke jednostavno pristale da restrukturiraju postojeći sistem poslovanja i da je dužnost vlade da obezbedi nadoknadu zaostalih plata.

Vlada tvrdi suprotno -- da je red na banke da reaguju. U međuvremenu, mašine na Koridoru 10 ćute i miruju.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.