Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput Horgoš-Požega deli ustanički kompleks

GORNJI MILANOVAC - Trasa budućeg autoputa Horgoš-Požega prolazi kroz istorijski kompleks u Takovu i polovi memorijal Drugog srpskog ustanka, ocenio je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.



Predstavnici Zavoda su to ocenili prilikom posete tom području kako bi utvrdili mere za zaštitu kulturnih dobara vezanih za početak Drugog srpskog ustanka 1815. godine. Reč je o znamenitom mestu Takovski grm i spomenicima kulture - Crkvi brvnari i kući kneza Miloša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Obrenovića u Gornjoj Crnući, „koji predstavljaju kulturna dobra od izuzetnog značaja za Srbiju".

Budući autoput, kako se ističe u izveštaju, odvaja Crkvu brvnaru gde su se pričestili srpski ustanici i Takovski grm gde su se potom, sa Milošem Obrenovićem, okupili na Cveti.

Na tom prostoru planirana je izgradnja petlje za „šumadijsku magistralu" koja bi od Mladenovca, preko Topole, Rudnika i Gornjeg Milanovca trebalo da se uključi na autoput, čime se još više deli ovaj kompleks.

Zavod je zbog toga uputio zahteve da se promeni projekat kako bi čitav kompleks Drugog srpskog ustanka ostao celina, gde se nalazi i spomenik na kojem piše: „Ovaj grm će vreme da osuši i kameni stub da poruši, ali Srbija večito će stajati i Miloša ime spominjati."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.