Auto-putem će se stizati za 25 min, Kinezima se sve oprašta

Izvor: B92, 28.Jun.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-putem će se stizati za 25 min, Kinezima se sve oprašta

Podgorica -- Kineska kompanija CRBC, koja gradi prioritetnu deonicu autoputa Bar-Boljare na najtežem njenom delu od Podgorice do Mateševa oslobođena je od akciza i PDV-a.

U prvom kvartalu ove godine oslobođena je akciza na gorivo u iznosu od 313.206 evra, dok joj je oprošteno skoro 10 miliona evra PDV-a.

Vlada je Zakonom o auto-putu, usvojenom krajem 2014. godine, oslobodila Kineze plaćanja PDV-a, poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na dobit, kao i od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćanja carina i akciza.

Tako se kineska kompanija oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva, prenosi CDM.

Uredba o naplati sedam centi po litru goriva stupila je na snagu 20. aprila 2015. godine, a njom je propisano da se na svaki litar eurosupera 98, eurosupera 97, eurodizela i loža-ulja plaća dodatnih sedam centi, od čega će se finansirati gradnja autoputa i reprezentativni sport.

“Za povraćaj dela plaćene akcize na gorivo upotrebljeno u izgradnji projekta autoputa Bar Boljare, kompaniji “CRBC” je vraćeno 313.206,89 eura, u prvom kvartalu 2018. godine”, kazali su za CdM iz Uprave carina.

Kinezima je od početka godine oprošteno i preko 10 miliona evra PDV-a.

U poslednje tri godine Kinezi su oslobođeni skoro 20 miliona evra po osnovu plaćanja carine na uvoz.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Na izgradnji autoputa angažovano je više od 3.300 radnika.

Projektovana brzina na ovoj deonici autoputa je 100 km/h , a vreme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crnogorci oslobodili Kineze koji grade autoput Bar-Boljare plaćanja poreza

Izvor: Blic, 28.Jun.2018

Kineska kompanija CRBC, koja gradi prioritetnu deonicu autoputa Bar-Boljare na najtežžem njenom delu od Podgorice do Mateševa oslobođena je od akciza i PDV-a.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.