„Alpina”– od crne liste do novog posla

Izvor: Politika, 11.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Alpina”– od crne liste do novog posla

Austrijska firma dobila na tenderu obnovu magistrale od Kokinog Broda do Nove Varoši, ponudom za koju „Putevi Užice” tvrde da je damping

Užice – Dok neispričana priča o sudbini koncesije za autoput Horgoš–Požega dobija sudski epilog, austrijska „Alpina”, koja je povodom te koncesije tužila državu, dobila je upravo od države ovih dana jedan važan posao.

Na raspisanom tenderu za rekonstrukciju poslednje neobnovljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deonice magistralnog puta ka granici sa Crnom Gorom između Kokinog Broda i Nove Varoši u dužini od 11 kilometara, ponuda „Alpine” ocenjena je kao najpovoljnija i taj posao je poveren ovoj austrijskoj kompaniji. Takav ishod tendera obelodanjen je prošle sedmice u „Putevima Srbije”.

Prema saopštenim podacima, „Alpina” je pobedila na tenderu ponudom od 427 miliona dinara.

Radovi će trajati godinu dana, a u okviru njih biće obavljena sanacija dva mosta, ispravljeno više krivina i urađeni potporni zidovi. Sredstva za finansiranje obnove ove deonice obezbeđena su iz kredita Evropske investicione banke.

Značajan posao za državu i Zlatiborski okrug kroz koji magistrala prolazi ali, kako ovih dana komentarišu u užičkim „Putevima”, konkurentu „Alpini” na ovom tenderu, iznenađujuća je ponuda Austrijanaca i ishod tendera.

Naime, „Putevi Užice”, jedno od vodećih domaćih preduzeća u gradnji puteva koje radi na Koridoru 10 i drugim značajnijim našim saobraćajnicama, uspešno je proteklih godina renoviralo magistralu od Užica ka granici sa Crnom Gorom, bezmalo 80 kilometara tog pravca.

Na deonici od Borove Glave do Kokinog Broda sagradilo je čak sedam mostova za ponos, a preostali deo, od svega desetak kilometara, poveren je sada drugome.

Naime, ponuda „Puteva Užice” na tenderu za ovaj posao bila je za 16 miliona dinara (443 miliona) skuplja od „Alpinine”.

Ipak, Užičani sada kažu da su Austrijanci išli sa nerealno niskim cenama i da su dali popust na ponudu od 12 odsto samo da bi dobili posao.

Uz nezadovoljstvo ishodom tendera, u „Putevima” napominju da bi oni deonicu magistrale od Kokinog Broda do Nove Varoši mogli da obnove znatno brže, možda i za pola godine.

U svemu, svakako, nije bez značaja ni pitanje poveravanja poslova domaćim preduzećima u vremenu krize, koja po znanju i umeću ne zaostaju za stranim.

B. Pejović

-----------------------------------------------------------

Alpina” i „Por” bili pred crnom listom

Zbog čestih probijanja rokova, nepoštovanja ugovornih obaveza i neslavno završene priče o koncesiji za autoput Horgoš–Požega, Vlada Srbije nedavno je čak razmatrala mogućnost da austrijske kompanije „Alpina” i „Por” stavi na crnu listu kada je reč o dobijanju poslova u našoj zemlji.

Podsećanja radi, „Alpini” je u julu 2006. godine poverena obnova starog i izgradnja novog mosta kod Beške, ali posao još nije završen.

Inače, već nekoliko godina nijedan značajniji tender u Srbiji nije prošao bez ovih kompanija. Obe su se prijavile za obnovu beogradskog mosta „Gazela”, kao i na nedavno završeni konkurs za izgradnju leve trake autoputa Horgoš–Novi Sad.

N. M.

[objavljeno: 12/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.