Alpina neće ometati izgradnju autoputa

Izvor: RTS, 10.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alpina" neće ometati izgradnju autoputa

Posle skoro godinu dana neizvesnosti kakve će biti posledice raskida koncesije, austrijska "Alpina" najavljuje da neće ometati Vladu Srbije da počne da gradi autoput Horgoš-Požega, niti će biti uslovljavanja.

I pored debelog minusa, gradi se most na Beškoj. Betoniraju se stubovi za drugu traku mosta autoputa Beograd-Novi Sad.

Glavni izvođač radova vrednih 37 miliona evra je je austrijska "Alpina". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Most, koji bi trebalo da bude izgrađen za godinu dana, važan je deo Koridora 10 koji je deo, uskoro i zvanično raskinute koncesije autoputa Horgoš-Požega.

Poslednjeg dana prošle godine istekao je rok do kojeg je austrijsko-španski koncesionar "Alpina Por" Vladi Srbije trebalo da da garancije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Kako se to nije desilo, Vlada se priprema da deo autoputa, od Novog Sada do Horgoša, počne sama da gradi.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da se vrše zadnje pripreme. Završavaju se glavni projekti i priprema se organizacija gradilišta.

"Preuzeli smo od "Alpine" deo onih dokumenata koju su važni i sigurno ćemo s proleća  krenuti u realizaciju te druge trake", rekao je Mrkonjić, koji je sa saradnicima obišao gradilište mosta na Beškoj. 

Posle skoro godinu dana neizvesnosti kakve će biti posledice raskida koncesije, austrijska "Alpina" najavljuje da neće ometati Vladu Srbije da počne da gradi autoput, niti će uslovljavati.

Direktor "Alpine" za Srbiju Nevenka Sinđić kaže da "Alpina" neće praviti nikakve probleme što se tiče razvojnih prioriteta koje Vlada podržava i na kojima Vlada radi.

Ako sve bude išlo po planu, deo puta od Beograda do Horgoša trebalo bi da bude završen do kraja 2011. Novac za izgradnju celog Koridora 10 obezbediće se iz međunarodnih kredita, sredinom godine.

Do tada, gradićemo delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koja je već odobrila kredite za obilaznicu oko Beograda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.