Žičara u Beogradu posle 93 godine?!

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2015, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žičara u Beogradu posle 93 godine?!

DA li će Beograd posle 93 godine od prve ideje o izgradnji žičare, konačno, "vazdušnim tramvajem" premostiti Savu? Žičara bi trebalo da poveže Novi Beograd, Adu Ciganliju i Košutnjak, i time unapredi saobraćaj, ali i turističku ponudu. U narednom periodu treba da se formira radna grupa, a onda bi se pristupilo i izradi projekta. Ideja o izgradnji žičare stara je skoro ceo vek. Prvi projekat o mogućnosti povezivanja centra Beograda i Zemuna kabinskim sistemima izradila je 1922. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zagrebačka firma "Čavlina i Sladoljev". Šest godina kasnije predloženo je da se Kalemegdan i Zemun povežu preko Ratnog ostrva. Bilo je planirano da "vazdušni tramvaj", kako je prozvan, polazi na svaka dva, a da putovanje do Zemuna traje pet minuta. Malo je nedostajalo i da se pre deceniju slična ideja realizuje. Urađen je generalni projekat prema kom je gondolom trebalo da se poveže Košutnjak, preko autobusko-tramvajske okretnice na Banovom brdu, Makiša i Ade, sa Blokom 44 na Novom Beogradu. Dužina trase bila je oko pet kilometara, sa pet predviđenih stanica. Po tom projektu trebalo je da se izgradi 27 stubova i depo za kapisle. Kao i mnoge druge dobre ideje, i ova se pre 12 godina zapetljala u mrežu administracije i komplikovane birokratije. PRVA FAZA 3,8 MILIONA EVRA? PREMA ranijim proračunima, izgradnja prve faze trajala bi oko četiri meseca i koštala 3,8 miliona evra. Cena karte bi bila oko jednog evra, pa bi se povraćaj troškova očekivao u prvih deset godina eksploatacije.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd na žici

Izvor: Istinomer.rs, 23.Maj.2015, 13:49

Još nismo ljudski ni završili Beograd na vodi, gradonačelnik potpisa ferman o Beogradu na žici. Ovo ima da napravimo bez šeika. Naši ljudi koji grade žičare za skijaše napraviće i mrežu nad Beogradom, što će dovesti do turističkog buma, ali i do efikasnijeg prevoza proletarijata koji sa...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.