Žandarmi i vojnici plivaju za časni krst

Izvor: Glas javnosti, 18.Jan.2010, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandarmi i vojnici plivaju za časni krst

Beograđani nisu previše raspoloženi da sutra, na Bogojavljenje, plivaju na Adi Ciganliji za časni krst, pokazala je naša anketa. Sugrađani priznaju da im je za taj poduhvat "mnogo hladno", ali ističu da se dive ljudima koji će zbog krsta i ove godine zaplivati u ledenoj vodi.

Hrišćanski praznik Bogojavljenje i ove godine biće obeležen tradicionalnim plivanjem za časni krst na Adi Ciganliji, 12. put po redu.

Tačno u podne, na splavu kod restorana "Jezero" >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ove godine će učestvovati više od 40 takmičara, i to pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije, članova Svibora, kao i prijavljeni građani. Pobedniku će časni krst dodeliti protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt predsednik opštine Čukarica. Praznična bogojavljenska liturgija počinje u 8.30 časova u hramu svetog Đorđa na Banovom brdu i služiće je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a svečana litija ka Adi Ciganliji polazi u 11 časova.

Penzioner Svetozar Popović kaže da neće plivati za krst jer je star.

- To nije za mene, star sam čovek, a i mnogo je hladno. To je samo za mlade ljude koji imaju snage. Ko može, svaka mu čast - poručuje Popović.

Tridesetogodišnji Aleksandar Mihailović učestvovao bi sigurno, kako tvrdi, ali ga sprečavaju obaveze na poslu.

- Neću moći da plivam za krst jer tog dana radim. Da sam slobodan, sigurno bih bio jedan od učesnika. Jeste da je hladno, i voda je sigurno ledena, ali sve to ima svoje prednosti. Sve za pravoslavlje - sa osmehom nam je rekao ovaj mladić.

LJubodrag Stanojević (59), instruktor ronjenja, pre desetak godina bio je jedan od učesnika ove manifestacije. Ove godine neće učestvovati, ali će zato sa obale bodriti učesnike. NJegova supruga Mirjana (52), iako je u dobroj kondiciji, neće učestvovati jer je, kako kaže, voda ledena.

- Gotovo trideset godina preplivavam jezero i u dobroj sam kondiciji. Međutim, ne bih mogla da učestvujem jer je zaista mnogo hladno - smatra Mirjana.

Zbog niskih temperatura u vodu ne bi ušao ni Lav Nikolić (45), lektor srpskog jezika.

- Mnogo je hladno da bih sad plivao. LJudi koji učestvuju su ludo hrabri. Da ne radim, išao bih da gledam učesnike - ističe on.

I Nataša Miljković (39), radnik u farmaceutskoj kompaniji, kaže da je previše hladno da bi plivala, iako je, prema njenim rečima, to zdravo za ljude koji su u formi. Manifestacija joj se dopada, ali zbog niskih temperatura ne bi išla u vodu niti bi to dozvolila svom sinu Nikoli (4).

Prema rečima novinarke Zorane Bokan, ženama i nije mesto na ovakvoj manifestaciji.

- Iako cenim poduhvat, naročito sada uoči izbora patrijarha, smatram da ženama nije mesto tu, već u crkvi, iza muža. Uostalom, ja ionako plivam samo u moru.   

K. B.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.