Za uređenje Ade Huje potrebno 18 milion evra

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za uređenje Ade Huje potrebno 18 milion evra

Ada Huja, jedno je od najzagađenijih delova Beograda, ali i ujedno i deo grada sa najvećim potencijalom da postane sportsko-rekreativni centar, odnosno, kako to mnogi vole da kažu, druga Ada Ciganlija, pokazao je projekat „Istraživanje i rehabilitacija Ade Huje“, koji je juče prezentovan u Skupštini grada.

Istraživanje u kakvom je stanju Ada Huja trajalo je tri godine. Na njemu je radilo češko preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Dekonta”, a novac za njegovu realizaciju izdvojila je vlada Republike Češke.

- Stanje životne sredine na područiju Ade Huje veoma je zabrinjavajuće. Zagađenost je velika i mora još mnogo toga da se uradi pre nego što ovaj deo grada postane oaza za razonodu, sport i uživanje - rekao je Martin Polak, rukovodilac projekta iz preduzeća „Dekonta”, i dodao da je Mirjevski potok veliki zagađivač ovog rukavca, jer je potok dugi niz godina kolektor otpadnih i fekalnih voda.

Na ovako loše stanje utiče i nemarnost pojedihih sugrađana, jer ovo mesto godinama služi za istovar otpada, propalih betonjerki, peska i šljunka. Za saniranje ovog problema potrebno je obezbediti velika sredstva, oko 18 miliona evra. Do tada, stručnjaci iz preduzeća „Dekonta" preporučili su da se spreče dalji štetni uticaji od zagađivača. Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da je Ada Huja dugo godina zapuštena.

- Pokrenuli smo proces zaštite Ade Huje i leve obale Dunava, jer nam je cilj da ti delovi grada budu sportsko-rekreativna područija. Želja nam je da Ada Huja postane druga Ada Ciganlija - rekao je Trivan.

Decenijska nemarnost

Poluostrvo Ada Huja je do šezdesetih godina prošlog veka bila rečno ostrvo i omiljeno mesto mnogih Beograđana. Šezdesetih godina počelo je nekontrolisano nasipanje. U kasnijim godina na ovom prostoru se odlagalo smeće iz celog Beograda, dok deponija nije preseljena u Vinču.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.