Za Časni krst - svi u vodu!

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Časni krst - svi u vodu!

Učenik četvrtog razreda gimanzije u Obrenovcu Nikola Banković prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. Banković je bio prvi u konkurenciji 57 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od tri stepena i vode od 3,6 stepeni, šačinjen je od prošlogodišnje svete vodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je 15 kilograma.

Po izlasku iz vode Banković je kratko rekao: "Osećaj je neponovljiv". Njemu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio bogojavljenski krst i plašt.

Patrijarh je okupljenima ispred restorana "Jezero" na Adi Ciganliji čestitao Bogojavljenje tradicionalnim pozdravom "Hristos se javi" i poručio da je Bogojavljenje praznik nad praznicima pošto se u njega slivaju svi hrišćanski praznici.

Dvadesetogodišnji student uz Zemuna, Dušan Ivičić, poneo je titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, pobedivši u trci koja je 15. put održana na Zemunskom keju.

Osvećenje Dunava obavio je vladika hvostanski Atanasije Rakita pred nekoliko hiljada okupljenih građana, uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi" .

Predsednik Organizacionog odbora Damir Kovačević je uručio medalju Ivičiću, viteškim plaštom ga je ogrnuo predsednik opštine Zemun Branislav Prostran, dok je časni krst za 2011. godinu u trajnom vlasništvu dobio od vladike Atanasija Rakite.

Na tradicionalnom takmičenju za Časni krst povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja, na Nišavi je pobedio pripadnik žandarmerije Saša Simić (33).

Manifestaciju je organizovala gradska opština Medijana sa niškom eparhijom, a u takmičenju je učestvovalo 19 najodvažnijih među kojima je najstariji učesnik bio penzioner iz Aleksinca Miloš Mirković (60). Plivanje za Časni krst u Nišu je posle 68 godina pauze, obnovljeno 2007. godine.

Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, obeležen je danas plivanjem za Časni krst u jezeru Gazivode, na severu Kosova i Metohije, a do krsta je prvi doplivao Đorđe Kasalović iz Kosovske Mitrovice.

Kasalović je do Bogojavljenskog krsta doplivao prvi u konkurenciji 25 takmičara, a ovu manifestaciju, koja je prva na severu KiM, pratilo je oko 1.000 okupljenih građana.

Episkop raško-prizrenski Teodosije osveštao je krst i vodicu, zaželevši da današnji događaj bude dobar početak i da se na mestu gde je održan svake godine okupljaju vernici kako bi obeležili praznik krštenja Isusa Hrista. Manifestaciju je organizovala opština Zubin Potok i Crkvena opština Zubin Potok.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.