Vole sve ritmove sveta

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vole sve ritmove sveta

Sa Beogradskom filharmonijom večeras će svirati i izvanredni PerkaDu, prvi put pred našom publikom

DVOSTRUKI INTERVJU: TOMER JARIV I ADI MORAG

U „Bulevaru zvezda”, na Kolarcu, ove večeri biće malo bučnije. Gosti na koncertu Beogradske filharmonije biće PerkaDu, a to znači Tomer Jariv i Adi Morag, izvanredni perkusionistički duo iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Izraela. To je bila prilika za ovaj kratak razgovor, u brzom ritmu, sa muzičarima koji sa svojim udaraljkama obilaze svet.

„Začini, mirisi, otrovi”... Možete li objasniti provokativni naslov ovog dela koje večeras, mesec dana posle američke premijere, predstavljate Beogradu sa Beogradskom filharmonijom?

Morag: U prošlosti su preko naših geografskih predela prolazili trgovački putevi, kojima su se sa Istoka na Zapad prenosili začini, mirisi i otrovi. Može se reći da je to simbolično, da ovo delo nekako povezuje ove kulture. Ono je prava mešavina različitih uticaja.

Jariv: Mi smo prijatelji sa Avnerom Dormanom, zajedno smo studirali, tako da razumemo početnu ideju ovog dela, ali ona se u toku proba svaki put menja i oblikuje. Znate odakle ste krenuli, ali nikada ne znate gde ćete stići. To je veliki izazov za nas. Koncert kombinuje bliskoistočne bubnjeve, orkestarske perkusije i rok bubnjeve sa snagom orkestra, i rezultira zvukom koji je ujedno primamljiv i opasan.

Koji ritam vam je najbliži? Stilski, geografski...

Mi volimo sve ritmove, svi su nam bliski. (uglas)

Jariv: Odrasli smo i živimo u Izraelu, u kojem živi i više od 80 kultura, zamislite koliko je to različitih uticaja! Naravno da želimo da svetu predstavimo svu tu raznolikost. Gde god da nastupamo, na nas utiče i ritam tog podneblja.

Perkusije nisu baš standardni solistički instrumenti... Vi nastupate širom sveta sa top orkestrima. Kako vas publika doživljava?

Morag: Biti perkusionista znači imati veliko blago u rukama. Široka paleta zvukova i različitih stilova. Naš nastup publici uvek donese nešto novo, sveže. Nas dvojica smo uvek ispred orkestra, nastupamo kao solisti, što nije karakteristično za perkusioniste, koji po pravilu stoje iza orkestra. Znate kako se kaže, „udarači su najbolji prijatelji orkestra.” (smeh). Ne, zaista treba razumeti kakvo blago nosi raznolikost perkusija. Pa, nas dvojica sviramo više od 50 instrumenata!

Jariv: "I ti uticaji različitih kultura i ritmova! Evo, na primer u delu koje večeras sviramo postoji u drugom stavu preplitanje baroka, španskih ritmova i džeza. Impresivno!

Mehta je za vas izjavio da dokazujeteda je „čak i nama koji se bavimo muzikom teško da poverujemo da postoje umetnici koji mogu da dostignu taj stepen virtuoznosti i razumevanja instrumenta”. Kakav je vaš odnos sa maestrom?

Jariv: Mi smo se upoznali pre nekoliko godina, on je slučajno na televiziji, u jednom hotelu, video snimak našeg nastupa i raspitao se ko smo i kako da dođe do nas. Svirali smo onda za njega, jedno 45 minuta, kada je on ustao, krenuo prema nama raširenih ruku sa pitanjem: „Recite mi, kako možemo da sarađujemo?”.

Morag: Velika nam je čast što intenzivno sarađujemo sa njim. On je veliki čovek i veliki dirigent. Sa njim i Izraelskom filharmonijom smo premijerno i izveli „Začine, mirise, otrove” pre tri godine. A pre mesec dana sa njim i Njujorškom filharmonijom smo imali američku premijeru. Evo, sada smo sa istim delom u Beogradu, prvi put u ovom delu sveta. Nadamo se da ćemo imati dobar prijem kod vaše publike.

-----------------------------------------------------------

Šambadal, Berlioz, Ravel

Na večerašnjem koncertu Beogradske filharmonije publika će čuti i odlomke iz Berliozove simfonije „Romeo i Julija” i čuveni Ravelov „Bolero”. Pred orkestrom će stajati Lior Šambadal, dugogodišnji šef-dirigent Berlinskih simfoničara.

M. Šehović

[objavljeno: 24/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.