Vikend u znaku rekreacije

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend u znaku rekreacije

Beogradski festival sporta će se od danas do nedelje po petu godinu za redom održati na Adi Ciganliji. Tokom tri dana trajanja ove manifestacije nekoliko hiljada takmičara će se rekreativno ili profesionalno nadmetati u više od 50 sportskih disciplina, a očekuje sa da dođe čak oko 60.000 posetilaca.



Učesnici će se nadmetati u raznim takmičenjima na vodi, igralištima, ali i u vazduhu. Posetioce će, pored standardnih takmičenje u fudbalu, košarci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rukometu, sigurno najviše privući takmičenje u snazi „Strong men". Atrakciju će predstavljati i bandži skokovi, ali i manifestacija „Dan limenki".

U takmičenju za najjačeg čoveka „Strong men", koje je prošle godine gledalo oko 5.000 ljudi, desetak „snagatora" će se nadmetati u nekoliko zanimljivih disciplina. Neke od njih su vuča kamiona od 10 tona, podizanje tegova teških do 240 kilograma, brzo hodanje sa betonskim koferima" Ipak, jedno od najpopularnijih takmičenja su „bandži " skokovi. U ovoj adrenalinskoj disciplini, ako žele nagradu, takmičari će morati da izvedu najlepši skok sa krana visokog čak 60 metara.

Takođe, odigraće se i dve ragbi utakmice. Snage će odmeriti „Crvena zvezda" i tim „Podbara" iz Novog Sada, a igraće se i jedan meč u pionirskim kategorijama.

Na Beogradskom festivalu sporta svoje mesto pronaći i veliki broj borilačkih veština. Pored onih koje su svima poznate kao što su aikido, tekvnodo, biće predstavljene i brazilska điuđica, filipinske borilačke veštine, okinava karate, izraelska veština kravmaga.. Polaznici ovih veština će pokazati posetiocima kako da se, u slučaju napada, odbrane koristeći snagu protivnika. Takođe, na festivalu će nastupiti i brojne plesne grupe, koje će predstaviti koreografije modernog baleta, brejk densa, hip hopa" Posetioci će moći da vide i prezentacije mačevanja, gimnastike, fitnesa, ali i veština specijalnih jedinica vojske i policije.

Zona 2 – SUDIJSKI TORANJ, GLAVNE TRIBINE

(pogledaj raspored)

Na ovogodišnjoj manifestaciji će se promovisati i nekoliko društvenih kampanja. Deliće se edukativni materijal na temu anti - dopinga u sportu, a održaće se i „Ženski dan sporta i zdravlja", u okviru koga će kroz zabavu posetiocima povećati svest o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Takođe, tom prilikom sve dame će besplatno moći da učestvuju u raznim fitnes programima. Održaće se i manifestacija „Dan limenke", zamišljena kao takmičenje „Igre bez granica". Ideja je da se najmlađima, ali i onima malo starijima, kroz igru skrene pažnja na važnost recikliranja.

Vratolomije na točkićima

Ukoliko ne padne kiša, "Skejt tekma” biće održana sutra u Skejt parku na Ušću. Takmičenje u disciplinama skejt, roleri i "bemiks” odvijaće se po programu koji je važio za 30. maj, kada je „tekma" otkazana zbog nevremena.

Na drugom po redu nacionalnom takmičenju, "vratolomijama” će se predstaviti roleraši, skejteri i "bemiks” biciklisti.

- Okupljaćemo se od 11 sati ujutru u Skejt parku, a potom slede kvalifikacije i takmičarski deo, koji će trajati do 20 časova. Nakon proglašenja pobednika, u planu je muzički program u kome nastupaju Ajs Nigrutin, Timbe, Đus, ”Sija”, di-džejevi Munja i Kobaz... – nabraja Miloš Pavlović, predsednik skejtbord Udruženja „Kobaz".

Osim robnih nagrada, za najbolje skejtere je obezbeđen novčani fond od 90.000 dinara odnosno po 30.000 za najspretnije na rolerima i "bemiks” biciklama. U slučaju kiše, "Tekma” će opet biti odložena.

Fudbaleri

Revijalna utakmica u malom fudbalu, na kojoj će biti predstavljene muška i ženska reprezentacija Srbije, koje će nas predstavljati na Univerzijadi, odigraće se u sutra sa početkom u 17 časova na Adi Ciganliji. Ulaz će biti besplatan, a očekuje se dolazak mnogih javnih ličnosti, među kojima će biti i Dejan Stanković, kapiten fudbalske A selekcije Srbije.

Viteške borbe i simultanka na 1.000 šahovskih tabli

Spektakl sa pticama: Prva Sokolarska predstava na Balkanu održaće se danas sa početkom u 11 sati na piknik terenima na Adi Ciganliji. Ulaz će biti besplatan, a posetioci će imati priliku da hrane, maze ili se slikaju sa velikim brojem ptica grabljivica.

Fitnes: Manifestacija " Dan fitnesa” održaće se sutra sa početkom u 17 časova u šoping molu Delta siti. Tom prilikom u atrijumu zgrade biće postavljena simulacija teretane gde će posetioci i učesnici imati prilike da probaju sprave i opremu za teretanu.

Viteški turnir:Peti međunarodni viteški turnir „Svibor - Duhovi" održaće se tokom vikenda na Adi Ciganliji i Kalemegdanu. Publika će moći besplatno da prisustvuje, ali i učestvuje u programu. Otvaranje je u subotu na Adi Ciganliji u podne, gde će se odigrati kvalifikacije turnira. U nedelju su na Kalemegdanu finalne borbe.

Olimpijski dan na Ušću: Olimpijski dan, kojim se obeležava dan osnivanja Međunarodnog olimpijskog komiteta biće održan sutra na Ušću. Manifestacija pod nazivom "Brzim korakom kroz Evropu” počeće dečjim trkama na 200 i 400 metara iza zgrade SIV – a u 18 sati, posle koje startuje rekreativna trka na 3.600 metara za decu, omladinu i odrasle. Organizator manifestacije, koja ima za cilj podsticanje građana na druženje i fizičku aktivnost u prirodi, je Olimpijski komitet Srbije, uz pomoć Međunarodnog olimoijskog komiteta i kompanije "Mek Donalds”.

Simultanka u centru: Šahovska manifestacija „Simultanka na hiljadu tabli” održaće se sutra sa početkom u 11 časova u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.