Veslači sa tri kontinenta na Adi Huji

Izvor: Politika, 31.Jul.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veslači sa tri kontinenta na Adi Huji

Oko 150 zaljubljenika u reku iz podunavskih zemalja kojima su se priključili Francuzi, Švajcarci, Holanđani, Australijanci i jedan Kinez stiglo na palilulsku obalu

Veslačka „armada” majstora plovidbe sa tri kontinenta posle dugog putešestvija iskrcala se juče na tlo Ade Huje. Učesnici najstarije, najduže i najveće kajak i kanu veslačke regate na svetu – Turističke dunavske regate (TID) privezali su svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čamce na palilulsku obalu.

Kao prethodnica ovog velikog karavana stigao je bračni par Ursula i Klemens Henberger iz Vindorfa, podunavskog gradića u Nemačkoj.

Oko 150 učesnika na pučinu se otisnulo iz bavarskog grada Ingolštata u blizini izvora reke koja spaja Švarcvald sa Crnim more, a na putu do cilja u rumunskom selu Sveti Đorđe zadržavaju se i na nekim od najatraktivnijih stanica na srpskim obalama.

– Kroz našu zemlju preći će 588 dunavskih kilometara, a 10. avgusta bi trebalo da stignu do granice prema Bugarskoj. Celokupan put dug je 2.515 kilometara i traje 75 dana, a na krajnjem punktu u Rumuniji učesnici se očekuju od 3. septembra. Na Adu Huju stigli su i veslači podunavskih zemalja – Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bugarske, Rumunije, ali i njihovi saputnici iz Francuske, Švajcarske, Holandije, Australije i jedan predstavnik Kine – objašnjava Dejan Jovanović, predstavnik regate TID u našoj zemlji.

Učesnici velike povorke kajaka, kanua i drugih srodnih čamaca, prvog dana gostovanja na prestoničkom tlu posle uplovljavanja i sastanka na kopnu, priključili su se večeri koju je organizovala opština Palilula, kao njihov domaćin, a pozdravio ih je zamenik predsednika ove lokalne samouprave Ljubiša Đurović.

Rečni „vukovi” koji prolaze kroz Srbiju danas će imati slobodan dan, odsešće u kampu na prostoru Nautičkog kluba „Palilula”, kako bi sutra ujutru odmorni krenuli prema Smederevu.

Organizator ovogodišnje regate koja se održava 58. put u našoj zemlji je Odbor za Turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć turističkih organizacija opština u kojima ovaj karavan pristaje.

-----------------------------------------------------------

Polovini puta  u Sremskim Karlovcima

U Vojvodini kod Sremskih Karlovaca, posle 39 dana veslanja učesnici velike kolone stigli su tačno na polovinu celokupnog puta od Nemačke do Crnog mora. Od ulaska u naše vode pravili su kratke pauze i u Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu, a posle Beograda karavan bi trebalo da zastane u Smederevu, Velikom Gradištu, Dobri, Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci.

N. B. – M. V.

objavljeno: 01.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.