Ulcinj pun turista

Izvor: B92, 20.Jul.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulcinj pun turista

Probiti se do Velike plaže u prijepodnevnim satima, pogotovo oko deset sati, ovih dana u Ulcinju vraški je teško. Ukoliko imate sreće da vas zapadnu dvije kolone, kada policija blokira saobraćaj iz suprotnog smjera na rasksnici za Adu i hotele „Belvi" i „Olimpik", onda ste do Velike plaže za oko 20 minuta.

Izvor: Vijesti


Međutim, ako nijeste te sreće, onda ste nemilosrdnom žaropeku na putu do odredišta i u beskrajnoj koloni, izloženi i do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 40 minuta. Kolone automobila na bulevaru jenjavaju oko podne, da bi situacija bila ista u poslijepodnevnim satima, ali iz suprotnog smjera, od Velike plaže ka gradu. Nastojanja policije da posebnim režimom, po principu dvije kolone, kvalitetnije i efikasnije reguliše saobraćaj, naporna su i u svakom slučaju plodonosna, ali su i čuvari reda nemoćni pred činjenicom da u Ulcinju trenutno boravi više od 80 hiljada gostiju, te da se prema omiljenim destinacijama na Velikoj plaži svakog dana zaputi na hiljade automobila.

Most na Port Mileni i ove godine je najčuvenije „usko grlo" na primorju. Direktor lokalne TO Ali Redža kaže da u Ulcinju zvanično boravi oko 17 hiljada gostiju, što je za 64,5 odsto više nego lani i ocjenjuje da je taj broj „realno višestruko veći", što je „Vijestima" potvrđeno i u policiji.

- Prema nekim procjenama i važnim indikatorima, u gradu boravi četiri do pet puta više turista od zvanično prijavljenih. Mi u TO smo zadovoljni što je broj prijavljenih znatno veći nego lani, ali sa druge strane imamo obavezu da natjeramo stanodavce da budu revnosniji budući da je mnogo više onih kojih nema u zvaničnoj statistici - kazao je „Vijestima" Redža.

On je pojasnio da je ove godine umnogome izmijenjena i nacionalna struktura gostiju.

- Osim tradicionalnih gostiju koji nam stižu sa Kosova, ove godine u Ulcinju mnogo više nego svih prethodnih godina može se čuti i ruski, poljski, češki, rumunski pa i bosanski jezik. Prema nekim podacima, samo Poljaka trenutno više ima od pet hiljada - kazao je on.

Redža je naglasio da su turisti, koji stižu iz regiona, ove godine slabije platežne moći.

- Ali, oni koji imaju posla sa Poljacima, Rusima ili Česima, mogu nešto ostaviti i sa strane - smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.