USVOJEN PREDLOG ZA PROMENU STATUTA GRADA

Izvor: Kurir, 15.Dec.2011, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USVOJEN PREDLOG ZA PROMENU STATUTA GRADA

Na dnevnom redu sednice je i usvajanje predloga o nazivu novog mosta kod Ade Ciganlije, kao i predlozi o izmenama odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata i zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je predlog za promenu statuta grada koji bi trebalo da poboljša funkcionisanje lokalne samouprave i uskladi taj dokument sa nedavno usvojenim zakonima, među kojima je Zakon o javno-privatnom partnerstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i koncesijama.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je za skupštinskom govornicom da je neophodno što pre uskladiti statut grada, pre svega sa Zakonom o svojini, i da će odmah biti formirana komisija koja će se time baviti.

Član gradskog veća Zoran Krstić je naveo da će ta komisija do kraja februara utvrditi nacrt statuta posle čega će biti poslat na javnu raspravu.

Antić je istakao da promena statuta treba da omogući funkcionisanje gradskih opština, a ne osnivanje novih opština.

"Ovaj saziv Skupštine grada nema ni teoretske mogućnosti da sprovede odluku o formiranju novih opština", naveo je Antić.

Promenu statuta grada inicirali su Ujedinjeni regioni Srbije, a njihova peticija, koju je potpisalo 128.000 građana, predlaže formiranje još sedam opština u Beogradu.

Odbornik URS-a Simo Vuković je istakao da niz problema ne može biti rešen ako se ne formiraju nove opštine i da međunarodni standardi ne predviđaju da u opštini živi po 200.000 građana.

Predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je ocenio da nije važno da li će u Beogradu biti 17 ili 30 opština, jer su "opštine svakako razvlašćene".

"Nije građanima važno koliko će biti opština, važno je da se smanji preglomazna birokratija. Ova inicijativa je izmišljena da se obezbede fotelje i za sledeći saziv", rekao je Mladenović.

Govoreći o novom mostu kod Ade Ciganlije, Antić je, pre početka sednice, rekao da će most biti "otvoren na vreme i da će za njegovu izgradnju biti potrošeno planiranih 130 miliona evra".

Mladenović, međutim, tvrdi da je neophodno i do 430 miliona evra za taj most, kao i da se građani obmanjuju nepotrebnim odlukama o nazivu mosta, a kriju se informacije, naprimer, o izvođačima radova.

"DSS i Nova srbija nisu učestvoavli u radu komisije koja je odlučivala o nazivu mosta, jer to nije bitno. Pa nijedan most u Beogradu nema zvanično ime. S druge strane, krije se informacija o izvođaču radova", naveo je Mladenović.

Na dnevnom redu današnje sednice je i usvajanje predloga o nazivu novog mosta kod Ade Ciganlije, kao i predlozi o izmenama odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda i o radnom vremenu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad.

Prema predloženim rešenjima, radno vreme 27 zdravstvenih ustanova u Beogradu biće celodnevno - od sedam do 20 sati.

Pred odbornicima će se naći i imenovanje "Platoa Đoke Vještice" i "Platoa Aleksandra Nikolića", kao i dodela naziva ulicama na teritoriji opština Palilula, Savski venac i Voždovac.

Na dnevnom redu sednice su i izmene odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja, odluka o mreži osnovnih škola u Beogradu, kao i odluka o učeničkim i studentskim stipendijama i o dodeli poklona i nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola.

Odbornici će razmatrati i Predlog plana detaljne regulacije područja gradske Park-šume Zvezdara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.