U Zemunu prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković (18)

Izvor: Blic, 19.Jan.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zemunu prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković (18)

Preko 500 ljudi plivaće ove godine za Časni krst na Bogojavljanje u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC "Milan Gale Muškatirović". U Zemunu prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković (18).

Učesnici koji plivaju za časni krst stigli su na samo obalu. Posle dobijanja blagosolova i čitanja zakletve započeće plivanje za Časni krst.

Litija koju je predvodio Arsenije Toplički, počela je nešto pre 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << časova kada se očekuje početka plivanja za Časni krst stigla na Kej oslobođenja, kao i na Adu Ciganliju.

Program je počeo liturgijom u u Hramu svetog oca Nikolaja, odakle se formirala litija, koja prolazi već ustaljenom trasom. Osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta, obaviće se na Keju oslobođenja, kod restorana Venecija.

U Osnovnoj školi "Lazar Savatić" organizovano je dobrovoljno davanje krvi.

Predstavnici SPC ističu da je Zemun simbol održavanja tradicije i da obeležavanjem Bogojavljanja jasno pokazujemo očuvanje svoje kulture, identiteta, viteškog i sportskog duha.

- Ulazeći u hladnu vodu, pokazujemo veru, a iz nje izlazimo duhovno čistiji - kažu predstavnici crkve.

U Zemunu se inače održava centralna trka za Časni krst za celu Srbiju. U njoj će učestvovati pobednici trka iz cele zemlje.

Prema prognozi Republičkog Hidrometereološkog zavoda, u ponedeljak će dnevna temperatura biti do 10 stepeni, a temperatura vode u Dunavu je 2,9 stepeni.

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održaće se na Adi Ciganliji.

Nakon praznične liturgije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu koju je služio patrijarh srpski Irinej, litija je prošla pored hrama i došla do Ade Ciganlije gde se trenutno održava tradicionalna "Molitva na jezeru".

Posle toga startovaće trka u kojoj će za Časni krst plivati više od 50 takmičara.

Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, pobedniku će dodeliti patrijarh Irinej, dok će pobednički plašt uručiti predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Časni krst kod SRPC „Milan Gale Muškatirović

Tradicionalno bogojavljensko takmičenje u plivanju za Časni krst održaće se u ponedeljak, u 12 časova na Trorečju, na Dunavskom keju kod SRPC „Milan Gale Muškatirović".

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta, dobiće zlatni krst težak 3,3 grama koji je dar gročanskih zlatara „Mijić" i „Koak".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Zemunu prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković, na Adi do krsta doplivao Pavle Dragišić

Izvor: Blic, 19.Jan.2015

Više od 500 ljudi, plivalo je ove godine za Časni krst na Bogojavljenje u Zemunu, Adi Ciganliji i kod SC “Milan Gale Muškatirović”. Prvi do Časnog krsta u Zemunu stigao je Bojan Rašković (18), a na Adi Ciganliji je prvi do krsta doplivao Pavle Dragišić... VIDEO > Blicova kamera u vodi sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.