Tri poslanika traže sudove u Adi, Bačkoj Topoli, Bečeju, Kanjiži i Senti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri poslanika traže sudove u Adi, Bačkoj Topoli, Bečeju, Kanjiži i Senti

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava. Poslanici DSS-a, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke zatražili da se sa dnevnog reda povuče Predlog zakona o sudovima. Poslanici Demokratske stranke Gabor Lodi, Tamaš Tot i Nandor Maraci podneli su amandman kojim traže da se u još pet mesta u Vojvodini formiraju osnovni sudovi - Adi, Bačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Topoli, Bečeju, Kanjiži i Senti.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor pozvao je danas tri poslanika Demokratske stranke, koji su amandmanom predložili formiranje većeg broja osnovnih sudova na teritoriji Vojvodine, da ne glasaju za Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, ukoliko njihov amandman ne bude usvojen.

"Ukoliko ste ovo predložili samo da pokažete građanima da zastupate njihove interese, onda je to dvoličnost i licemerje. A, možete me demantovati samo ukoliko dođete za govornicu i kažete da nećete podržati zakon ukoliko amandman ne bude usvojen", rekao je Pastor u raspravi o amandmanima na predloženi zakonski akt.

Predloženim zakonskim rešenjem predviđeno je da će će opštinski sudovi, kojih sada u Srbiji ima 138, biti reorganizovani u osnovne sudove i da će ih ukupno biti 34, od čega u Vojvodini osam.

Glasanje protiv interesa birača

Pastor je poslanicima DS Lodi Gaboru, Tamaš Totu i Maraci Nandoru poručio da se nada da neće glasati protiv interesa onih građana, zahvljajujući čijim glasovima su i izabrani za narodne poslanike.

Amandmanom, koji su predložili trojica poslanika DS, a koji Vlada Srbije nije prihvatila, predlaže se da osnovni sudovi budu formirani u još nekoliko opština u Vojvodini - Adi, Bačkoj Topoli, Bečeju, Zrenjaninu, Kanjiži, Senti.

Poslanici SVM su zahtevali da se sa dnevnog reda povuče Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava u postojećoj formi i pozvali poslanike da, ukoliko to ne bude učinjeno, glasaju protiv predloženog akta.

Poslanici su u dosadašnjem toku rasprave razmotrili oko 20 amandmana.

U toku prepodnevne rasprave poslanici SRS su na kratko govorili mimo dnevnog reda, potežući ponovo pitanja o platama u javnim preduzećima i tražeći da im se, pre rasprave o budžetu za 2009, dostave završni računi svih javnig preduzeća za tekuću godinu.

Maraševo pitanje ministarki

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš je u toku rasprave pitao ministarku pravde Snežanu Malović da li je tačno da službe tog ministarstva rade u prostorijama Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Maraš je naveo da ta informacija govori o tome da Vlada Srbije nema nameru da se u državi zaustavi korupcija, jer je, kako je rekao, suština da nezavisnim institucijama nije omogućeno da rade.

Malovićeva mu je prenela da je informacija tačna, ali da je to privremeno rešenje, jer se druge prostorije tog ministarstva adaptiraju.

U toku je jednočasovna pauza, a predsedavajući je obavestio poslanike da će Skupština Srbije danas raditi do 19.30 sati, jer tada prestaje televizijski prenos zasedanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.