Stop noćnim kupačima na Savskom jezeru

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stop noćnim kupačima na Savskom jezeru

Iako su na Savskom jezeru pre tri godine uvedena noćna dežurstva spasilaca Uprava Ade Ciganlije svakodnevno apeluje na posetioce da se ne kupaju posle 19 časova. Ipak u toplim večerima takva upozorenja se retko slušaju.

Noćni kupači znaju da je kupanje posle 19 časova zabranjeno, ali ih je, po pravilu, najviše vikendom i u blizini kafića.

Stranci najčešće ne znaju da je kupanje u to vreme zabranjeno, niti da na ulasku na kupalište postoji upozorenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi smo iz Sankt Peterburga i nismo znali da plivanje noću nije dozvoljeno. Lepo smo se kupali jer je voda topla, a onda je bilo kao na filmu, došla su tri momka na čamcima i bilo je malo strašno", rekli su za RTS noćni kupači iz Rusije.

Iako je manje noćnih kupača nego prethodnih godina ekipe spasilaca na skuterima dežuraju svake noći između 19 i 7 časova ujutru.

Kako je plaža s obe strane jezera duga više od kilometar teško ju je kontrolisati po mraku, a spasioci kruže jezerom i upozoravaju nesavesne kupače.

Prema rečima izvršnog direktora Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" Milana Ilića, spasioci "deluju preventivno", to jest odvarćaju ljude od ulaska u vodu, upozoravaju ih da kupanje nije bezbedno, da nema dežurstava spasilaca kao tokom dana i upućuju ih izađu na kopno.

"Naravno u nekim situacijama ukoliko bi bilo potrebno, spasioci su spremni da intervenišu i pružanjem konkretne pomoći eventualnom utopljeniku", istakao je Ilić.

Noćni kupači uglavnom su mladi koji iz kafića osveženje potraže u hladnoj vodi.

"Najčešće je kupanje u Savskom jezeru u vezi sa konzumiranjem alkohola i nekih drugih psihoaktivnih supstanci što dodatno čini to kupanje rizičnijim i opasnijim po same kupače", upozorio je Ilić.

Zbog toga što se i ove godine od početka sezone u jezeru utopio jedan mladić i zaposleni u kafićima apeluju na posetice da izbegavaju noćna kupanja.

Podršku spasiocima pružaju i policijske patrole koje redovno obilaze šetalište na Adi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.