Spremna mapa regiona

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna mapa regiona



Skrojen nov nacrt statističkih jedinica Srbije, novom podelom nezadovoljni i Srbi i Mađari i Muslimani. Granice oblasti nepromenjene, Ada, Senta i Kanjiža ostale u Severnobanatskoj.


PREKRAJANJE Srbije sa sedam na pet statističkih regiona konačno je završeno, ali novom podelom u potpunosti nisu zadovoljni ni Srbi, ni Mađari, ni muslimani.

Kako saznaju ”Novosti”, Vlada je, nakon izmene Zakona o regionalnom razvoju, na sednici u petak, 2. jula, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << usvojila i izmene Uredbe o nomenklaturi statističkih jedinica, odnosno, novu, detaljnu mapu Srbije, i time zaokružila ovaj proces.

Po njoj, granice tri regiona - Beogradskog, Vojvodine i Kosova i Metohije - ostale su nepromenjene, dok su u jedan region spojene Šumadija i zapadna Srbija, kao i južna i istočna Srbija. Međutim, iako su politički predstavnici Mađara i muslimana vršili pritisak da se ”pregrupišu” sandžačke i pojedine opštine u Vojvodini - ti zahtevi nisu uslišeni.

- Granice 29 upravnih oblasti i teritorijalna raspoređenost opština ostale su nepromenjene, jer tako nalažu propisi - kaže za ”Novosti” Nikola Latinović, zamenik direktora Zavoda za statistiku, koji je pripremao izmene Uredbe i ”krojio” novu mapu.

Sandžačke opštine našle su se u jednom regionu, šumadijsko-zapadnom, ali su i dalje ”podeljene” na dve upravne oblasti: Zlatiborsku (Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj) i Rašku (Novi Pazar i Tutin). I opštine Kanjiža, Senta i Ada ostale su u Severnobanatskoj oblasti, iako su Mađari tražili njihovo prebacivanje u Severnobačku.

- Ministar Dinkić obećao nam je u Skupštini da će se prilikom nove podele voditi računa o geografskim celinama, mreži privrednih sudova, kao i o telekomunikacionim područjima. To je kao naš amandman i ugrađeno u izmene Zakona o regionalnom razvoju i tražićemo da se to poštuje - poručuje nam Balint Pastor, poslanik SVM.

Esad Džudžević, predsednik IO Bošnjačkog nacionalnog veća, kaže za ”Novosti” da pozdravljaju to što su sve sandžačke opštine u jednom regionu, ali i da traže da se one nađu i u istoj administrativnoj celini.

Od svojih zahteva neće odustati ni Srbi iz Zlatiborskog okruga:

- Skupili smo 30.000 potpisa građana i tražimo da se u što kraćem roku vrati podela na sedam regiona - kaže za naš list predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Goran Džafić, zamenik direktora Agencije za regionalni razvoj, poručuje za ”Novosti” da je nemoguće uslišiti svačije želje i nada se da će glasovi nezadovoljstva utihnuti kada se na lokalu osete prvi pozitivni efekti statističke podele.

POMORAVLJE U ŠUMADIJI

NOVA mapa, osim spajanja regiona, donosi još jedan novitet: Pomoravska oblast, sa opštinama Svilajnac, Despotovac, Ćuprija, Jagodina, Rekovac i Paraćin prebačena je iz istočnog regiona u Šumadiju. Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma kaže nam da će se videti da li je ovo dobro rešenje tak kad bude počela ekonomska decentralizacija sredstava sa republike na lokal.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.