Sava premošćena u dužini dva fudbalska igrališta

Izvor: Politika, 03.Avg.2010, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava premošćena u dužini dva fudbalska igrališta

Buduća atrakcija i vizuelni simbol grada, stub mosta na špicu Ade, dosegao 108 od ukupno 200 metara. – Gradonačelnik Dragan Đilas preneo uverenja da će rokovi biti ispoštovani uprkos kašnjenju zbog poplava i visokog vodostaja

Spajanjem čelično-betonske grede iz pravca čukaričke obale Save i platforme džinovskog pilona na špicu Ade Ciganlije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << juče je simbolično ali i i u inženjerskom smislu završena prva faza izgradnje novog mosta na ovoj beogradskoj reci. Betoniranjem poslednja dva metra između grede „razvučene” preko čukaričkog rukavca i kolovoznog postolja na stubu nosaču konačno je kompletiran takozvani zadnji raspon mosta u dužini od 200 metara, a nalivanju betona u poslednju „prazninu” između grede i stuba juče su prisustvovali prestonički čelnici predvođeni gradonačelnikom Draganom Đilasom.

– Mesecima smo gledali kako greda mosta polako raste u dužinu, a pilon u visinu i spajanjem ove dve konstrukcije obeležavamo kraj prve i vrlo značajne faze radova. Sava je premošćena u dužini od dva fudbalska igrališta, a od Novog Beograda nas deli još 376 metara. Na toj, levoj obali već su postavljeni stubovi preko kojih će se, po istom principu, navlačiti segmenti grede koji stižu iz Kine – rekao je Đilas.

On je potvrdio da radovi na određenim poljima kasne, ali je preneo i garancije izvođača da će ceo posao ipak biti obavljen u roku, odnosno do kraja 2011. godine.

– Zbog poplava i visokog vodostaja radovi su gotovo dva meseca bili vrlo slabog intenziteta, neki čak i obustavljani. Jedno vreme je zbog vode bilo nemoguće podići čeličnu konstrukciju iznad reke, ali izvođači su obećali da će taj zastoj biti nadoknađen, a projekat završen u roku – objasnio je prvi čovek prestonice.

Buduća atrakcija i vizuelni simbol grada, pilon na špicu Ade, do danas se uspeo na 108 od ukupno 200 metara. Impresivna „igla” uskoro će postati još zanimljivija za oko, ali i građevinski funkcionalnija kada kroz nju budu protegnute kose zatege koje nose gredu. Postavljanje prvog od 20 pari kosih kablova koji se proizvode u Japanu počeće kada u toku avgusta betonski pilon bude dosegao 130 metara. Poslednjih 25 metara šiljatog stuba biće izgrađeno od nerđajućeg čelika čime će vertikala pilona dobiti poseban vizuelni naglasak.

Govoreći o izgradnji pristupnih saobraćajnica bez kojih je most sam po sebi nefunkcionalan, gradonačelnik Đilas je istakao da taj posao takođe teče po planu.

– U narednih nekoliko meseci, po završetku konkursa, znaćemo ko će biti izvođač radova na budućem novobeogradskom bulevaru od Tošinog bunara do mosta. Ta saobraćajnica najpre će se graditi na potezu od Ulice Jurija Gagarina do železničke stanice Novi Beograd, a zatim ka Tošinom bunaru. Petlja „Careva ćuprija” na čukaričkoj strani biće završena do kraja ove godine, kada ćemo početi izgradnju petlje u Radničkoj ulici. Opredelili smo se da ova komplikovana petlja bude rađena malo sporije, kako ne bismo morali da rušimo nadvožnjak prema Banovom brdu i time izazovemo saobraćajni kolaps u gradu. Na „Radničku” se nadovezuje izgradnja Bulevara patrijarha Pavla sa po dve trake ka Rakovici, a potom je u planu tunel ispod Senjaka i Dedinja do Autokomande – rekao je Đilas, dodajući da će cene ovih projekata biti poznate po završetku tendera (prvo za novobeogradski bulevar, a zatim za petlju „Radnička” čiji je kraj izgradnje prolongiran na maj 2012). Kada se nova saobraćajna čvorišta za nepune dve godine konačno povežu, buduća saobraćajnica preko reke imaće mogućnost da dnevno propusti impozantnih 288.000 vozila.

M. Luković

objavljeno: 03/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.