SPC i vernici sutra slave Bogojavljenje

Izvor: Blic, 18.Jan.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC i vernici sutra slave Bogojavljenje

Pravoslavni vernici i SrpskA pravoslavna crkva (SPC) sutra, 19. januara, proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Trinaesto plivanje za Časni krst na beogradskoj Adi Ciganliji biće održano u sredu od podneva uz učešće 57 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor" i pojedinci.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << */ ado.master({id: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsxortbmksdb', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Praznična Bogojavljenska liturgija počinje 8.30 u Hramu Svetog Đorđa, a svečana litija ka Adi Ciganliji kreće u 11.00, dok je početak plivanja u podne na splavu kod restorana "Jezero".

Vađenje Bogojavljenskog krsta biće upriličeno u sredu i na Zemunskom keju, kod restorana "Venecija", u organizaciji opštine Zemun, Hrama Svetog oca Nikolaja Miriklijskog i Svibor saveza Beograda.

Plivanje za Bogojavljenski krst biće održano 19. januara na Zapadnoj Moravi, između sela Polje, Bela voda i Bresno. Plivanje za Bogojavljenski krst održava se uz blagoslov patrijarha Irineja.

Manifestaciju organizuju seoske mesne zajednice i pošto spaja dve lokalne samouprave, Kruševac i Trstenik, po tradiciji ima mnogo prijavljenih plivača. Prošle godine ih je bilo 56.

Manifestacija počinje ujutru u Prestonoj crkvi kneza Lazara u Kruševcu, odakle će bogojavljenski krst poneti maratonac, pukovnik Svetislav Pavlović, ispraćen Horom kneza Lazara. Krst će proneti kroz grad do Crkve Svetog Đorđa, a potom i do Spomenika kosovskim junacima, gde će biti održana duhovna akademija.

Povorka s krstom, uz litiju od seoskih crkava u Jasici, Kukljinu i Beloj Vodi i osvećenje na česmi iz rimskog doba, stići će do skele koju je u seriji "Selo gori, a baba se češlja" proslavio režiser i glumac Radoš Bajić.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst biće održano 19. januara i na Drinskom jezeru, kod Malog Zvornika. Takmičari će, četvrtu godinu zaredom, plivati do krsta 33 metra, u znak simboličnog podsećanja na godine života Isusa Hrista, a trci će prethoditi liturgija u Crkvi Sabora Srba svetitelja i litija do jezera.

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_DONJI */ ado.slave('adoceanringierrskoknooqntg', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.