Potpisan ugovor o obnovi Gazele

Izvor: B92, Tanjug, 15.Mar.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o obnovi "Gazele"

Beograd -- Renoviranje "Gazele" počinje najverovatnije sledeće nedelje i trajaće 22 meseca, saopšteno na potpisivanju ugovora sa izvođačem radova.

Dugo očekivana obnova "Gazele" počeće sledeće nedelje i odvijaće se u četiri faze u naredna 22 meseca. Potpisivanju ugovora sa izvođačem radova, austrijskim "Štrabagom", nisu prisustvovali ni ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ni gradonačelnik Beograda, koji je ranije insitirao na tome da se obnova odloži do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završetka obilaznice oko Beograda i mosta preko Ade Ciganlije.

Tri godine je trebalo Srbiji da ispuni date obaveze i povuče bar deo odobrenog kredita za rekonstrukciju mosta Gazela.

Ugovor vredan 58 miliona evra sa austrijskom kompanijom Štrabag kao izvođačem radova, potpisao je direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, koji je tom prilikom potpisivanja imao podršku Zorana Lilića, predsednika UO ovog javnog preduzeća.

"Čim se poboljša vreme, počećemo da radimo. Iduće nedelje će još verovatno biti snega, ali krenućemo što pre", rekao je Drobnjak.

I ova prva tranša od 10 miliona evra, biće Srbiji na raspolaganju tek pošto se potpiše anaks ugovora, na koji svoj potpis treba da stave gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar infrastrukture, Milutim Mrkonjić i ministar za socijalni rad i zapošljavanje.

Oni, međutim, danas nisu prisustvovali potpisivanju ugovora.

"Oni znaju sve i to će da se reši projektnim zadatkom. Ministar nije mogao da dođe jer je imao nekih svojih obaveza, poslao je Darka Pešića kao svog predstavnika. Gospodin Đilas je takođe pozvan, nije mogao da dođe ali oni su upoznati sa ovim", rekao je Drobnjak.

Srbija je dobila deo novca za početak rekonstrukcije mosta, posle tri godine čekanja. Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je povlačenje prvih 10 miliona evra od 33 miliona evra koliko je odobreno za rekonstrukciju "Gazele”.

Naime, ovaj novac biće povučen tek pošto se potpiše još jedan aneks ugovora jer će ostatak novca od 33 miliona evra biti odobren ako se do kraja godine reši stambeni status raseljenih Roma.

Osim smeštaja, država će Romima morati da obezbedi i posao, a tu obavezu na sebe treba da preuzmu grad Beograd, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo za infrastrukturu. U suprotnom, Srbija će morati da vrati 10 miliona evra.

Kompletni radovi na rekonstrukciji "Gazele” koštaće 58 miliona evra. Rokovi izgradnje su 630 dana od početka radova.

Pored novca od Evropske investicione banke (EIB), 25 miliona evra biće obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grad Beograd će obezbediti 7,8 miliona evra, "Putevi Srbije” 4,8 miliona, a računa se i na donaciju Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) od 6,75 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.