Izvor: B92, 13.Apr.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć siromašnima u Senti i Adi

Ada -- U Senti i Adi nastavljena akcija podele paketa sa namirnicima socijalno ugroženim porodicama iz opština u kojima nema narodnih kuhinja.

Vlada Vojvodine, Crveni krst i B92 su, u akciji pomoći najsiromašnijima "Hrana za sve", do sada podelili 20 tona piletine narodnim kuhinjama i gotovo 5 000 paketa sa namirnicama socijalno ugroženima u mestima gde tih kuhinja nema.

Danas je podeljeno 800 paketa u Senti i 600 u Adi gde je predsednik Vlade Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bojan Pajtić najavio nastavak akcije koja je tek na polovini jer pomoć mora biti data svima koji su socijalno ugroženi.

”Nismo odgovorni za svetsku krizu, ali smo svi obavezni da budemo solidarni u teškim vremenima, da pomognemo onima kojima je najteže. U Vojvodini niko ne sme biti gladan, i zbog toga sam doneo odluku da se u svim opštinama u pokrajini dodeli velika količina humanitarne pomoći koja se sastoji od prehrambenih namirnica, hemikalija, brašna, mesnih prerađevina, voća, povrća"”, rekao je Pajtić.

"Ona će omogučiti da porodice koje su lošijeg socijalnog statusa u pokrajini – dakle, i u onim opštinama gde ne postoje narodne kuhinje – žive na pristojan i primeren način", očekuje on.

Direktor Fonda B92 Veran Matić rekao je da je akcija koja je ispalnirana i koja se odvija u saradnji između Vlade Vojvodine, Crvenog krsta, privatnih kompanija i našeg Fonda, upravo model kojim se na najbolji mogući naći odgovora na neplanirane efekte krize.

"Bilo nam je izuzetno važno da se zbog nedostatka hrane, ili nedostatka sredstava za transport, ili zbog neorganizovanosti lokalne samouprave ili Centra za socijalni rad, događa da nema čak ni pokušaja da se ispuni obaveza solidarnosti ili obaveza države da realizuje socijalne minimume”, naveo je Matić.

"U Vojvodini smo uspeli u stvaranju tog modela dok u ostatku Srbije, gde postoje još veće potrebe još nismo. Nadam se da ćemo ovim primerom uspeti da uspostavim na celoj terotioriji Srbije mrežu solidarnosti koja će funkcionisati sa apsolutnim maksimumom jer to zahteva rast socijalnih problema sa kojim se suočavaju nasi građani”, poručio je on.

"Fond B92 nastojaće da animira sve one koji imaju viškove hrane, dovoljno sredstava, savest i dobre namere da udruže svoje mogućnosti kako bi rezultati socijalne i odgovorne države i društva bili što produktivniji. Nadamo se da će solidarnost i zbijanje redova postati dominantni model socijalnog i političkog ponašanja za naredni period jer nas izazovi pred kojima smo, teraju na to", ocenio je direktor Fonda B92.

Ada je deseta opština u Vojvodini u kojoj su podeljeni paketi pomoći za najugroženije porodice i građane a za ovu namenu je, po rečima predsednika vojvođanske Vlade, utrošeno 45 miliona dinara.

Paketi su pripremljeni uz pomoć Pokrajinskih robnih rezervi, Crvenog krsta Vojvodine i mesnih Centara za socijalni rad, a namenjeni su onim opštinama u kojima nema organizovane narodne kuhinje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.