Polemike zbog rehabilitacije Draže

Izvor: B92, 22.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemike zbog rehabilitacije Draže

Beograd -- U petak se nastavlja postupak za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića, koja i dalje izaziva brojne polemike i podele u srpskom društvu, ali i u regionu.

Za neke istoričare, sumnje nema ni da je presuda generalu Mihailoviću bila nepravdena i nelegitimna, niti da je on bio izdajnik. Drugi se pak protive predlogu za rehabilitaciju i podsećaju da je Draže Mihailovića bio osuđen za zločine protiv čovečnosti.

Kako se približava okončanje postupka za rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komandanta kraljeve vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, tako rastu tenzije i polemike u vezi s tim postupkom.

Istoričari su, kao uostalom i celo srpsko društvo, podeljeni po pitanju Dražine uloge u Drugom svetskom ratu. Jedinstvenog odgovora - da li je bio izdajnik ili patriota, zločinac ili rodoljub - nema, a verovatno ga nikada neće ni biti.

"Mihailovićeve snage su u skladu s ratnom situacijom promenile fokus dejstva i uglavnom su vodile sukobe sa kvislinškim snagama. Prema Nemcima se opreznije postupalo jer se za jednog ubijenog Nemca streljalo 50 ili 100 Srba”, kaže istoričar Bojan Dimitrijević.

"Činjenica je da je on bio označen kao izdajnik, što nije bio, činjenica je da je bio označen kao fašista, što takođe nije bio, a od strane velikih sila bio je viđen do '44. kao saveznik. Činjenica je i da je vlada u kojoj je bio ministar bila legitimna do '44”, kaže, s druge strane, istoričar Čedomir Antić.

Međutim, to nije istina koju prihvataju svi. Dvanaest nevladinih organizacija usprotivilo se predlogu za rehabilitaciju Draže Mihailovića, jer je on osuđen za zločine protiv čovečnosti.

Za istoričarku Latinku Perović nemoguće je odbaciti ono što je istoriografija i ovde i van Srbije uradila o antifašističkom ratu, građanskom i sukobu partizana i četnika, i reći da su svi tomovi istraživanja bili obična ideologizacija.

Na probi je, kaže ona, etička odgovornost istoričara, jer su posledice rehabilitacije višestruke.

"To komplikuje odnose u društvu u moralnom smislu, stvara konfuziju, posebno kod generacija koje dolaze, i na neki način nas izopštava opet iz komunikacije, normalne, sa susedima i sa svetom i sa Evropom koja se temelji na antifašizmu”, kaže ona.

Zakon o rehabilitaciji, objašnjava državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji je predsednik Državne komisije za utvrđivanje tajnih grobnica streljanih posle Drugog svetskog rata, jeste da rehabilituje one kojima je uskraćeno pravično suđenje, a ne da utvrđuje njihovu krivicu.

Homen kaže i da je od 2.000 zahteva za rehabilitaciju, koliko je do sada podneto, ostalo još oko 400, a da je malo verovatna rehabilitacija Milana Nedića i Dimitrija Ljotića.

"Nedić je bio predsednik vlade i pokušao je da spase neke ljude, ali niko ne može da ospori da su njegovi žandari vodili ljude na streljanje u Kragujevcu kada je pobijeno nekoliko hiljada ljudi”, kaže Homen.

"Što se tiče Ljotića, ne znam da li je on predmet rehabilitacije, ali njegov pokret je bio blisko vezan za nacistički pokret”, dodaje on.

Državna komisija do sada je utvrdila da je u periodu od 1944 -1946. bez suđenja i presude u Srbiji likvidirano 37 000 političkih neistomišljenika.

Dragoljub Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneo je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović.

Državna komisija utvrdila je jedino da je general Draža Mihailović ubijen na Adi Ciganliji.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Draže Mihailovića tražili su preko Službenog glasnika sve koji bi mogli da svedoče u ovom postupku. Postupak se nastavlja 23. marta u Višem sudu u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.