Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokopan na Adi Ciganliji

ZAGREB - Posmrtni ostaci nedavno rehabilitovanog Andrije Hebranga, prema tvrdnjama njegovog sina Andrije Hebranga mlađeg, mogli bi se nalaziti na beogradskoj Adi Ciganliji, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, ili na Fruškoj gori, piše zagrebački Jutarnji list. Kako piše zagrebački dnevnik, Ada Ciganlija je spomenuta zbog toga što su na tom mestu nakon Drugog svetskog rata ubijani i pokopavani mnogi politički protivnici komunističkog režima.

Kao jedna od mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << spominje se i ubistvo smrtonosnom injekcijom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, kao i ubistvo na Fruškoj gori, gde bi takođe moglo biti pokopano njegovo telo.

Rehabilitovan

Prema zvaničnoj verziji, nekadašnji komunistički funkcioner koji je uhapšen i osuđen u vreme sukoba Tita i Staljina, obesio se u zatvorskoj ćeliji. Hebrang je do 1949. godine bio ugledni partizanski vođa u Hrvatskoj, osnivač ZAVNOH i bliski saradnik Josipa Broza Tita, ali je 1949. godine uhapšen uz optužbe da je strani špijun.

Hebrang je rehabilitovan odlukom Okružnog suda u Beogradu koja je objavljena 13. aprila, a njegov drugi sin Branko od hrvatskih i srpskih vlasti je zatražio da se pokrene postupak povratka njegovih posmrtnih ostataka.

„Na naše mnogobrojne zahteve vlasti nikada nisu odgovorile da ne znaju gde su posmrtni ostaci našeg oca. Moguće je da je pokopan na jednom od građanskih grobalja u Beogradu, ali pod šifrom, ne pod imenom“ izjavio je Branko Hebrang za Jutarnji list, dodajući da veruje da postoji službena beleška o tome gde je pokopan njegov otac.

Nema živih svedoka

Branko Hebrang tvrdi i da je iz zatvorskih beleški vidljivo da njegov otac nije bio u ćeliji beogradskog zatvora Glavnjača 11. juna 1949, koji je naveden kao datum njegove smrti, na osnovu čega je zaključio da u službenim beleškama ondašnjih službi postoji podatak gde im je pokopan otac, te da se do informacije može doći „ako bude volje u Hrvatskoj i Srbiji“.

NJegov brat Andrija Hebrang, hrvatski političar i saborski poslanik, veruje da volja Hrvatske i Srbije nije u pitanju, nego da „mora postojati neki pozudani trag da se službeno uputi nota srpskoj vladi“.

„Problem je u tome što ne postoje ni živi ljudi ni dokumenti koji bi ukazivali na to gde se nalaze posmrtni ostaci našeg oca“ tvrdi Andrija Hebrang mlađi i naglašava da se bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica zauzeo za to da se otkrije mesto na kojem je Hebrang stariji pokopan, ali da nije bilo rezultata.

Jutarnji list prenosi i izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je rekao da njegova vlada još nije zauzela stav o tome da li treba da pokrene postupak traženja posmrtnih ostataka Andrije Hebranga. Sanader je rekao da se o tome još nije raspravljalo, ali da to nikako ne znači da takav postupak neće uslediti.

List piše da treba očekivati da će premijer uskoro zauzeti i određeniji stav u vezi sa slučajem Hebrang, „za kojeg je konačno priznato da je bio žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga“.

PROSTO DA NEVERUJES.OVAJ IZDAJNIK JE UHVACEN GDE ZA VREME RATA AKTIVNO SARADJUJE SA USTASAMA I NEMCIMA I MNOGI SU NAROCITO U ZAGREBU PROKAZANI.

NARAVNO KASNIJE LIKVIDIRANI.POSTOJI PISANI DOKUMENT KOJIM SE OBAVEZAO NA SARADNJU SA USTASAMA I NEMCIMA.PROCITAJTE KNJIGU "ENIGMA KOPINIC" SVE CE VAM BITI JASNO.A NA KRAJU I SIN ANDRIJA JE ISTI KAO I OTAC.SRBIJA JOS JEDNOM POKAZALA SVU SVOJU UDVORNICKU ULOGU.

Treba jasno objasniti i odgovoriti Hrvatima a i G-dinu Hebrangu sinu, da je za smrt njegovog oca Andrije, po komandnoj odgovornosti, odgovoran njihovov Hrvat i Zagorc Jožek Broz Tito, čiju je apsolutitičku vlast, sigurno na neki način u to vreme ugrožavao G-din Hebrang otac. U hrvatskom javnom mnenju i hrvatskim medijima, se za smrt gospodina G-dina Hebranga oca nedvojbeno i isključivo i najzapaljivije optužuju Srbi od vremena Tuđmanove vlasti pa sve do sada.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.