Plivanje za Časni krst na tri obale

Izvor: Politika, 18.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje za Časni krst na tri obale

Proslava Bogojavljenja biće održana na Adi Ciganliji, Keju oslobođenja u Zemunu i kod SRC „Milan Gale Muškatirović”

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst i ove godine biće organizovano na tri mesta – na Adi Ciganliji, u Zemunu i kod Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović”. Uz učesnike svetkovine, sutra će na sva tri mesta biti predstavnici Srpske pravoslavne crkve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a članovi opštinskih vlasti obići će proslavu i trku na Savskom jezeru i na Dunavu kod restorana „Venecija”. Desetine takmičara će, po tradiciji, u ledenu vodu ući posle litije.

– Praznična Bogojavljenska liturgija počeće u Crkvi svetog Đorđa u 8.30 časova i trajaće do 11 sati, kada svečana litija kreće prema obali. Na „beogradskom moru” plivaće više od 40 takmičara, a start trke je kod restorana „Jezero”. Za priznanje nosioca časnog krsta nadmetaće se pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Svibor saveza, ali i ostali sugrađani koji se budu prijavili – najavljuju u informativnoj službi opštine Čukarica, koja u saradnji sa Crkvom svetog Đorđa i JP „Ada Ciganlija” obeležava Bogojavljenje na Savskom jezeru.

Krst za koji će se boriti plivači na Adi Ciganliji sačinjen je od leda, od prošlogodišnje svete vodice iz bogomolje, koja se nalazi na Banovom brdu. Protojerej savrofor Slavko Božić dodeliće pobedniku trke znamenje po koje će takmičari plivati, a Milan Tlačinac, predsednik opštine Čukarica najuspešnijem će uručiti plašt.

– Naš savez, Vojska i Žandarmerija poslaće po sedam plivača. Svibor, uz blagoslov SPC učestvuje u plivanju za Časni krst na Adi već 12 godina. Pripadnici udruženja praktikuju kupanje u zimskim uslovima, kao jedan vid treninga i osim zvanične proslave Bogojavljenja. Na litiji se momci pojavljuju u srednjovekovnim oklopima, naoružani mačevima i štitovima – objašnjava Radivoje Radulović, osnivač i čelnik Svibora, organizacije koja se bavi očuvanjem srpske viteške tradicije

Svetkovanje Bogojavljenja u Zemunu, održava se ove godine 13. put, od kada je obnovljena tradicija proslave ovog praznika. Liturgija u hramu svetog oca Nikolaja Miriklijskog počinje u devet časova i trajaće do podneva. Nakon službe litija će prošetati gradskim ulicama i spustiti se na obalu Dunava.

– Za 13 časova planirano je osvećenje Dunava, a potom će plivači krenuti u trku za Časni krst – navode u opštini Zemun, koja u saradnji sa hramom svetog oca Nikolaja Miriklijskog i udruženjem Svebor organizuje svetkovinu na obali Dunava.

Predrag Bata Milošević, predstavnik Svebora kaže da će na Dunavu, kod restorana „Venecija” plivati oko 40 članova beogradskog ogranka ovog saveza. Naš sagovornik dodaje da će udruženje organizovati trku za Časni krst i na ušću Save u Dunav, kod centra „Milan Gale Muškatirović”, gde će biti održano peto svesrpsko i treće međunarodno takmičenje u slavu Bogojavljenja.

– Ovu proslavu smo osmislili kao poseban događaj, bez prisustva političara, jer nismo tražili nikakvu pomoć od lokalnih vlasti. Liturgija će početi u devet sati u crkvi „Ružica”, a potom će oko 11 časova litija krenuti prema reci. Muzički program i druženje planirali smo za 11.30, a oko 12, tridesetak najhrabrijih zaplivaće prema Časnom krstu – objašnjava Milošević.

Predstavnik Svebora dodaje da će se na ovoj proslavi, osim članova njegovog udruženja, koje je inače osnovano radi zaštite srpske vojničke tradicije, naći i njihovi prijatelji iz Rusije, sedam pripadnika SAJ-a i MUP-a, ali i jedan Nemac, koji je nedavno prihvatio pravoslavlje. Biće održana i tribina posvećena obeležavanju 160. godišnjice vojnog školstva u Srbiji, na kojoj će govoriti i oficiri Vojske Srbije.

N. Belić

[objavljeno: 18/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.