Plivanje za Časni krst

Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje za Časni krst

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno, sedamnaesto plivanje za Časni krst održaće se u ponedeljak, 19. januara, u 12 časova na splavu kod restorana „Jezero” na Adi Ciganliji.

Organizuju ga sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, opština Čukarica i Javno preduzeće „Ada Ciganlija”. Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se od 11.30 časova na svečanom splavu održati tradicionalna „Molitva na jezeru”. Bogojavljenski krst od leda sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa. Za Časni krst ove godine plivaće preko 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBORA i građanstva. Među prijavljenim takmičarima je i jedna žena.

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst istog dana u podne biće održano i u Grockoj na Dunavskom keju. Za Časni krst ove godine plivaće 39 plivača, a manifestaciju organizuju sveštenstvo Hrama Svete Trojice i Gradska opština Grocka uz pomoć sponzora i Javnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija’’ i „Gročanski komunalac’’. Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta, dobija zlatni krst težak 3,3 gramakoji je dar gročanskih zlatara „Mijić“ i „Koak“, drveni krst, plašt i cvetni venac, a svi ostali učesnici dobiće prigodne poklone. Za sve učesnike manifestacije biće organizovan ručak na obližnjem splav - restoranu „Sjaj’’.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.