Otpremninama posao za 2.020 ljudi

Izvor: B92, Beta, 02.Jul.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpremninama posao za 2.020 ljudi

Beograd -- Projektom "Otpremninom do posla" posao je, za 2,5 godine, dobilo 2.020 nezaposlenih, saopšteno je na završnoj konferenciji tog projekta.

Cilj projekta je da podrži ponovno zapošljavanje radnika koji tokom tranzicije ostaju bez posla, a finansirali su ga Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Vlada Srbije.

Pomoćnik ministra ekonomije Ljiljana Džuver rekla je da je cilj projekta da se pasivne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere zapošljavanja pretvore u aktivne kroz ulaganje otpremnine u novo zaposlenje.

Džuver je rekla da je projekat ponudio mogućnost da se dobrovoljno, uz obavezno ulaganje dela otpremnine, ponovo zaposle kod novog poslodavca ili pokrenu sopstveni posao koristeći podršku projekta.

Ona je kazala da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže osobama sa invaliditetom, mladima, ženama, dugoročno nezaposlenim, Romima, povratnicima iz inostranstva obuhvaćenim readmisijom.

Od 2.020 zaposlenih, 1.602 je iskoristilo subvenciju Projekta za samozapošljavanje da bi ostvarilo svoje preduzetničke ideje, a 418 korisnika zaposlilo se kod 190 poslodavaca u privatnom sektoru.

Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja je kazao da je za Srbiju veoma bitno da u periodu tranzicije reši pitanje niske stope otvaranja novih radnih mesta. On je naveo da u Srbiji posluje oko 290 austrijskih preduzeća u svim sektorima i da je Austrija je najveći investitor.

Zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Rini Renza rekla je da je projekat "Otpremninom do posla" dobar primer i da se može primeniti i u drugim zemljama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.