Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez, sunce suviše zrači

BEOGRAD - Temperature su se u junu „opasno“ približavale 40, stupnju, a ako je za utehu, meteorolozi poručuju da će u predstojećim danima biti mnogo prijatnije na 30 stepeni, uz pljuskove u noći između utorka i srede koji će doneti osveženje. Da li nam predstoji „dugo vrelo leto“ interesuje ne samo one koji će letovati negde na jugu, već i one koji će ostati u Beogradu da se brčkaju na Adi i na bazenima.

Mnogi građani još pamte ekstremno visoke temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zabeležene 24. jula prošle godine. Toga dana u Nišu je bilo 44,2 stepena Celzijusa, a u Beogradu 43,6. Opravdano ili ne, tek mnogi strahuju od izuzetno toplog leta.

U „SENCI“ OD 8 DO 17

Tokom letnjih meseci preporučuje se oprez - obavezni su šeširi, naočare za sunce, lagana, svetla odeća dugih rukava i nogavica. U vremenu od 8 do 17 sati treba se sklanjati u senku, a od 11.30 do 13.30 boraviti isključivo u zatvorenom prostoru.

JUL TOPAO, AVGUST TOPLIJI,  A SEPTEMBAR POTAMAN

Temperatura vazduha tokom jula u Beogradu će, primera radi, biti takva da će prosečna srednja minimalna biti 17 stepeni, srednja maksimalna 28, dok će količina padavina biti oko 65 litara po metru kvadratnom. Srednja maksimalna temperatura u avgustu biće 29 stepeni, za jedan stepen toplije od proseka dok će količina padavina biti 45 litara po kvadratu. Avgust će biti topliji i suvlji od proseka rekao je Dragan Jovanović iz RHMZS. U septembru u Beogradu će srednja minimalna temperatura biti 14, a maksimalna 25 stepeni Celzijusa.

Iako svetski stručnjaci najavljuju da će na severnoj zemljinoj hemisferi sunce biti neumoljivo, Dragan Jovanović, pomoćnik direktora RHMZS, tvrdi da nema razloga panici i da ovog leta neće biti tako visokih temperatura, pogotovo ne onih od oko 50 stepeni.

- Svi veliki svetski meteorološki centri istakli su da će ovo leto biti vrelo i da će ultravioletno zračenje biti visoko - kaže Verica Gburčik, meteorolog. - Tokom jula u Srbiji će indeks zračenja imati kategorije veoma visokih vrednosti od devet do deset. Ukupno globalno zračenje utiče na temperaturu vazduha, ali temperatura vazduha, bilo da je niska ili visoka, ne utiče na jačinu zračenja. Pojednostavljeno, zračenje može biti veliko i kada je temperatura minus deset. Zračenja uvek ima. I kada su na nebu gusti tamni oblaci, vrednost indeksa zračenja je tri, a to je donja granica srednje kategorije ultraljubičastog zračenja pojasnila je sagovornica i dodala da se i pri toj vrednosti od tri, preporučuju mere zaštite.

I Danica Spasova, savetnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, potvrđuje činjenicu da je na globalnom nivou poslednjih godina, primetan trend otopljavanja s visokim temperaturama tokom leta. Spasova objašnjava da će se u narednim decenijama povećati broj dana sa ekstremno visokim temperaturama i da će dolaziti do „toplotnih talasa“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.