Opasno kupanje na Adi

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno kupanje na Adi

Na Adi Ciganliji se još samo čeka da voda bude dovoljno topla, pa da počne kupališna sezona. Do tada posetioci Savskog jezera mogu da uživaju u ostalim sadržajima koje ovo izletište nudi, a odnedavno je tu i novi trim-park za vežbanje. Iz uprave JP „Ada Ciganlija” poručuju da ove sezone neće uvoditi nove zabavno-rekreativne sadržaje, nego će svu pažnju usmeriti na povećanje bezbednosti kupača.

U prilog tome ide i skoro potpisani protokol između Spasilačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << asocijacije Srbije, italijanske Nacionalne službe za spasavanje i „Ade”. Milan Ilić, izvršni direktor ovog preduzeća, kaže da visoke spoljne temperature vazduha mogu da prevare sugrađane i navedu ih da uđu u vodu, a u takvim slučajevima treba da reaguju, upravo, spasioci.

– Već za vikend je bilo nekoliko pokušaja ulaska u vodu, ali čuvari su ih sprečili na vreme. Voda je i dalje veoma hladna, pa čak i oni najsmeliji oklevaju da se okupaju u Savskom jezeru. Kako vreme bude otopljavalo, takvih slučajeva će biti sve više, pa je značaj istreniranih spasilaca ogroman – objasnio je Ilić.

Tek kada srednja dnevna temperatura vode dosegne 22 stepena, kupanje će biti dozvoljeno. Kao okvirni početak kupališne sezone na Adi obično se uzima 15. jun, a sezona se zvanično završava tri meseca kasnije. Zbog visokih temperatura vazduha i vode ove granice često budu probijene.

– Kritična grupa za kupanje, kada za to nije vreme, su srednjoškolci. Zbog toga ćemo sprovesti program njihovog obrazovanja i informisanja, kako bi postali svesni opasnosti od kupanja u ledenoj vodi – naglasio je izvršni direktor „Ade”.

Onima koji bi na „beogradskom moru” samo da se rekreiraju, na raspolaganju su igrališta za mnoge sportove, iznajmljivanje bicikala, tobogan, bandži-džamp, avantura park, stena za penjanje... Trim-park broji 23 sprave, a Beograđani pri vežbanju mogu da se obrate za savet profesorima sporta i fizičke kulture. Za sada je besplatno treniranje u trim-parku moguće jedino subotom i nedeljom od 11 sati, pa sve dok ima zainteresovanih.

Najveći deo posetilaca, ipak, odlazi na Adu Ciganliju isključivo kako bi uživali u nekom od mnogobrojnih kafića. Za izdavanje 15 lokacija na makiškoj strani je pre dva meseca raspisan konkurs, a u „Adi” kažu da je sve proteklo bez problema i bez žalbi. Potencijalni ugostitelji su se nadmetali za kioske sa pripadajućim terasama i plažom, a kao početna cena iznajmljivanja navedena je suma od 2,3 miliona dinara bez PDV-a za period od 1. maja ove, do 1. marta sledeće godine.

D. V. V.

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.