Održana velika akcija čišćenja Ade Huje

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana velika akcija čišćenja Ade Huje

Opština Palilula organizovala je povodom Dana planete Zemlje veliku akciju prolećnog čišćenja Ade Huje i šire okoline koju je posetio ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i uputio podršku mnogobrojnim volonterima.

U pratnji predsednika opštine Palilula Danila Bašića i članice Veća opštine Vesne Šabanović, koordinatorke akcije, Dulić je obišao najpre prostor ispod Pančevačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mosta, gde je bilo u toku uklanjanje deponije pored nehigijenskog naselja.

- Ovo je jedna od stotine akcija koje će se dešavati u Srbiji tokom ove godine. Danas se čisti Palilula, odnosno Ada Huja i ceo potez oko Ade Huje. Opština Palilula je jedna izuzetno aktivna opština, ima agilno rukovodstvo, vrlo ozbiljne nevladine organizacije i jako puno volontera, i nama je uvek zadovoljstvo da dođemo i da ih podržimo u ovakvim i sličnim akcijama. Danas su ovde desetine mašina i bagera koje čiste na različitim lokacijama, ali ono što je naročito važno danas su ovde i volonteri. To su sve klinci koji bi mogli da rade danas i nešto drugo, ali su izabrali da dođu ovde da čiste iza nekih drugih koji danas nisu ovde, a bili su tu kada se ovaj deo prljao. Jako je važno da u Srbiji i dalje nastavimo da pričamo o volonterskim akcijama i da pokažemo da postoje ljudi koji čiste Srbiju, kao što je važno da najzad i komunalna inspekcija i svi oni koji su tu da štite red i zakon počnu da naplaćuje kazne - rekao je ministar Dulić.

Predsednik Bašić je zahvalio mališanima, volonterima i ministarstvu što prati sve ekološke akcije na Paliluli.

- Pokazali smo da novac nije uvek presudna stvar, da postoji mogućnost da se organizuje neka akcija a da novac ne bude glavni faktor. Želja nam je da ovaj prostor bude nalik Adi Ciganliji i da bi to bilo jednog dana tako, moramo da krenemo sa čišćenjem - rekao je Bašić.

Govoreći o pojedinostima akcije, Vesna Šabanović je istakla da je cela akcija počela jutros u sedam sati kada su ekipe „Zelenila - Beograd", „Gradske čistoće", „Beograd-puta" i još nekoliko odgovornih kompanija krenule sa mehanizacijom da uklanjaju velike deponije.

- Angažovano je više od 20 kamiona i desetak utovarivača, koji vredno rade na prostoru Ade Huje. Tu su volonteri, učenici dve osnovne škole sa Karaburme i studenti Rudarsko-geološkog i Geografskog fakulteta, angažovani preko Volonterskog servisa Kancelarije za mlade Palilule. U pitanju je hiljadu kubika otpada. Najveća lokacija se nalazi u Vuka Vrčevića, gde je veliko romsko naselje. Tu su nam pomogli iz Nacinalnog saveta Roma, tako da je organizovano lokalno stanovništvo koje je uključeno u akciju čišćenja, a tu su i „Energoprojekt", Luka Beograd i još nekoliko firmi koje su donirale kamione. Drugu deponiju ispod Pančevačkog mosta čisti „Gradska čistoća", a treću u blizini keja na Adi Huji „Beograd-put" sa pet kamiona i dva utovarivača - rekla je Vesna Šabanović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.