Motorima jure po stazi za pešake

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motorima jure po stazi za pešake

Sa lepim vremenom, biciklističke i pešačke staze na Adi Ciganliji potpuno su promenile namenu i postale „poligoni" za vožnju motora najrazličitijih kubikaža. Upozorenja, apeli i opomene uprave JP „Ada Ciganlija", ali i posetilaca „beogradskog mora" izgleda da bahati vozači ne čuju, pa iz dana u dan, u sve većem broju, okupiraju Savsko jezero.



Na svojoj koži, osim šetača, ovako obesno ponašanje najčešće osećaju biciklisti i vozači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rolera koji neretko moraju da zastanu, sklone se u stranu, pa čak i sa staze, kako bi motoristima obezbedili prolaz.

- Na istim tim stazama ima dosta dece koja, na primer, uče da voze bicikl. Iako su roditelji sa njima, dešava se da moraju da ih sklanjaju sa strane kako bi neka motorčina prošla. U suprotnom, rizikujete da će vaše dete neko „pokositi". Ja sam prisustvovala situaciji gde je jedna devojčica istrčala na stazu, tačno pred motor, koji nije išao baš polako. Uostalom, oni nema šta da traže na stazama namenjenim pešacima i biciklistima - kaže Jelena Katić, studentkinja.

Iako je Ada Ciganlija opremljena saobraćajnom signalizacijom koja izričito zabranjuje vožnju motornih vozila izvan predviđenih saobraćajnica, to izgleda nije dovoljno.

Sa automobilima je situacija nešto bolja, pošto je ulaz dozvoljen samo onima namenjenim za snabdevanje, ali motori i dalje ostaju „rak rana".

Iz uprave JP „Ada Ciganlija" stalno apeluju na posetioce da ne koriste pešačke i biciklističke staze za vožnju motocikala, jer time ugrožavaju bezbednost i komfor i šetača i rekreativaca.

- Ne možemo da zabranimo vožnju motora, niti da kažnjavamo one koji to čine. Nemoćni smo da bilo šta uradimo bez pomoći Saobraćajne policije. Očekujemo da će Saobraćajna policija pojačati dežurstva na Adi Ciganliji, naročito vikendom, i na taj način pomoći da naši posetioci budu bezbedni - kaže Predrag Petrović, direktor JP „Ada Ciganlija".

Motori svih kubikaža na Adu Ciganliju ulaze na svim onim mestima koja su predviđena za ulazak pešaka, pa ni ne plaćaju ulaz koji, za automobile, košta 200 dinara.

Bez motornih vozila

Ideju o potpunoj zabrani ulaska motornih vozla na Adu Ciganliju zagovarao je još ranije pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović. Takvu odluku mogla bi da donese Skupština grada, ali bi pre toga prevoz unutar Ade Ciganlije (vozići) morao da bude potpuno rešen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.