Mirisaće za Ginisa

Izvor: Glas javnosti, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirisaće za Ginisa

ADA - Ješne Lale ne mogu bez bogate i raznovrsne trpeze, a kada im se pruži prilika gledaju na sve načine da se zlatnim slovima upišu u Ginisovu knjigu rekorda pripremajući razne ukusne đakonije. Nakon rekorderke iz Turije koja je ove godine na Kobasicijadi dosegla impozantnih 2.024 metara, gurmani iz Ade odlučili su da pokažu da i oni imaju aduta za Ginisa. Kulinar Zoltan Gali iz Ade sprema se da u džinovskom kotliću teškom tonu i po pripremi gulaš čorbu od neverovatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 10.000 porcija. Po sastavu namirnica od koga se pravi ovaj specijalitet mađarske narodne kuhinje najbliži je svima nama poznatom bosanskom loncu. Glavni kuvar kaže da će za džinovsku gulaš čorbu biti potrebno dve tone raznih namirnica i da su pripreme za, kako se očekuje, gurmanski spektakl trajale dva meseca.

- Pored tone svinjskog mesa utrošićemo po 80 kilograma masti i raznih začina i po 50 kilograma sveže paprike i paradajza. U kotliću zapremine 4.500 litara krčkaće se ogromne količine graška, šargarepe, peršuna, kupusa i neizostavnog crnog i belog luka. Za višečasovno pripremanje gulaš čorbe biće potrebno osam kubika ogreva. Sem gostiju iz svih krajeva Vojvodine ugostićemo gurmane iz Mađarske- otkriva Gali.

Poznati ađanski ugostitelj začetnik je Međunarodnog festivala gulaša koji se od pre četiri godine održava u ovom gradiću na Tisi. Na takmičenjima u zemlji i inostranstvu okitio se sa četrdesetak priznanja:

PRAVE DŽINOVSKE SARME I ŠTRUDLE

Početkom maja u Kikindi je na manifestaciji Tolerancija- živeti zajedno pripremljena sarma duga 41 metar. Poslasticu je pripremio vrsni kulinar iz Novog Miloševa Tomislav Subotički Baca. Svetski rekord drži sarma duga 2.200 metara, a Subotički će naredne godine pokušati da ga obori. On je, inače, predsednik predsednik žirija turističko-kulturne manifestacije Štrudlijada koja se svakog jula održava u Novom Miloševu kod Kikinde. Na proteklog četvrtoj po redu manifestaciji u ovom selu napravljena je štrudla duga 10,61 metar.

- Već duže vreme u meni je tinjala želja da napravim gulaš za 10.000 ljudi i tako sebi obezbedim mestu u Ginisovoj knjizi rekorda. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji Bačka Palanka koja nam je ustupila džinovski kotlić i mnogobrojnim sponzorima. Očekujem da sva količina gulaš čorbe plane jer ćemo tako stići do Ginisa. Naša fešta prijavljena je centrali Ginisove knjige rekorda u Londonu tako da će komisija njihovog predstavništva iz Budimpešte biti u Adi- najavljuje Gali.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.