Lekari savetuju posetioce Ade o zdravoj ishrani i rekreaciji

Izvor: Blic, 08.Maj.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari savetuju posetioce Ade o zdravoj ishrani i rekreaciji

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se u subotu 10. maja, a stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” će od 11 do 13 sati na piknik placu na Adi Ciganliji tim povodom građane informisati i davati savete o fizičkoj aktivnosti i ishrani, kao i prevencijI hroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj obeležavanja Dana fizičke aktivnosti je podizanje svesti o značaju redovne fizičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja.

- Aktivnosti, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, imaju značajne prednosti za zdravlje. One smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomažu u kontroli telesne mase, a doprinose i dobrom mentalnom stanju - kažu u Institutu “Batut”.

Fizička aktivnost je značajna u svakom životnom dobu, a posebno je važna za zdrav razvoj dece i mladih i može da napravi značajnu razliku u zdravstvenom stanju starijih osoba.

Sa druge strane, fizička neaktivnost je jedan od vodećih faktora rizika za zdravlje i procenjuje se da je to uzork čak milion smrtnih slučajeva godišnje u Evropskom regionu SZO. Ona je, uz nepravilnu ishranu, važan faktor rizika za nastanak hroničnih bolesti, a kod školaraca može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.

U svetu je približno svaka treća osoba starija od 15 godina nedovoljno fizički aktivna.

Obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u Beogradu organizuju Katedra za teoriju i tehnologiju sporta i rekreacije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Ferijalni savez Čukarica.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Međunarodni dan fizičke aktivnosti na Adi

Izvor: Danas, 09.Maj.2014, 00:26

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležiće se sutra na piknik-platou na Adi, i tom prilikom će građani, od 11 do 13 časova, moći da od stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut’’ dobiju savete o zdravlju i ishrani, kao i o prevenciji hroničnih bolesti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.