Kupači ne mare što nije bezbedno

Izvor: Politika, 29.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupači ne mare što nije bezbedno

Uprkos upozorenjima da je zbog hladne vode još rano za kupanje na Adi Ciganliji, posetioci „beogradskog mora” i juče opušteno plivali u jezeru

Priroda, jako sunce i osveženje u Savskom jezeru juče su nadjačali upozorenja Uprave „Ade Ciganlije” da je još rano za kupanje na ovom izletištu pa su, naročito u popodnevnim satima, sugrađani popunili obalu ostrvske strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ade. Nadležni na „beogradskom moru” okončavaju pripreme za početak sezone, tako da će, kako je najavio Milan Ilić, izvršni direktor „Ade Ciganlije”, ukoliko priroda bude pratila njihov ritam i budu ostvareni uslovi, u subotu biti i zvanično otvorena kupališna sezona.

Radnici ovog preduzeća čine sve da objasne sugrađanima koji plivaju po jezeru još od 1. maja, da je kupanje opasno pre nego što voda ne dostigne temperaturu od 22 Celzijusova stepena i spasioci ne zauzmu svoja mesta na kulama po plaži. Iako zvanično još nisu počeli sa dežurstvima, mišićavi momci juče su sa motorolama šetkali po obali, motreći na kupače i duvajući u pištaljke, ako se neki usudi da pređe polovinu jezera. Ekipe Hitne pomoći još nemaju stalna dežurstva na izletištu i dolaze po potrebi, kada sugrađani preplave izletište. Prema Ilićevim rečima, voda u jezeru juče je bila tri stepena ispod temperature dozvoljene za kupanje.

– Neki posetioci kao da ne čuju naša upozorenja. Jezero je već „uzelo” prvu žrtvu. Nesrećni trinaestogodišnjak uradio je baš ono što smo na sve strane upozoravali kupače da ne rade, kupao se bez znanja roditelja, po temperaturi vode nižoj od dozvoljene i to na mestu koje ni u sezoni nije određeno za plivanje. Prethodne godine utopilo se petoro kupača, jedan posetilac je preminuo u plićaku, a jedan na obali, od moždanog udara. Nadamo se da će sugrađani ove godine biti obazriviji, slušati nas i voditi računa – istakao je Ilić.

Da bi predupredili nesreće nadležni na Adi ove sezone uveli su novine. Na radost tinejdžerki, koje ne kriju da na plažu dolaze zbog spasilaca, ali i nesigurnih plivača broj momaka na kulama ovog leta biće povećan i svakodnevno će na kupače motriti njih 30 do 50.

Čuvari Ade, policijske i inspekcijske ekipe sada 24 časa obilaze obale a uskoro će, kaže Ilić, ograditi tribine kod tornja, jer je to omiljeno mesto kupača veoma opasno za plivanje, a i na njemu se udavilo nekoliko posetilaca. Naglasio je da jezero na tom mestu nije uređeno i da je namenjeno za vodene sportove. Da mnogi toga nisu svesni moglo se videti i juče, jer su se u vodi pored tribina čak brčkala i deca. Na konstataciju da na Adu dolazi mnogo sugrađana pa im je možda prostor određen za kupanje mali, Ilić je odgovorio da su plažu lane proširili koliko je god moguće, sve do nudističke. Prethodne nedelje su isfrezirali plažu, dodali šljunak, košenje trave u vodi je u toku ali se, objašnjavaju u upravi, odužilo jer ih kupači ne slušaju i ometaju poslove.

– Čim prvi posetioci uđu u vodu, ne možemo da kosimo, pa to činimo samo rano izjutra. Problem je u tome što sugrađane mrzi da pešače do kraja plaže, već se svi skupe već kod Uprave kupališta i tako naprave gužvu. Sve do kraja plaže su otvoreni kiosci i kafići, a na Makiškoj obali, na kojoj je zabranjeno kupanje, ostalo je da otvore još dva, tri lokala. Na mini punktovima sugrađani mogu pronaći voće i grickalice. I frižideri sa sladoledom su tu, a to što se ponegde može videti prazan plato, to je zato što nije bilo dovoljno zainteresovanih proizvođača da popune sva mesta predviđena za ledene poslastice – objasnio je Ilić.

Radnici ovog preduzeća juče su ispred Uprave kupališta vezivali bove o uže i danas će ih postaviti u jezero, da označe prostor dozvoljen za kupanje. One koji više vole da uživaju u prirodi obradovaće vest da čari najpopularnijeg gradskog izletišta mogu razgledati i iz vozića po istoj ceni kao i prethodne godine, od 70 dinara.

D. Jokić

------------------------------------------------------

Maturant spasen davljenja u Savskom jezeru

Od sigurnog davljenja u Savskom jezeru dežurna služba „Ade Ciganlije” spasla je juče devetnaestogodišnjeg učenika beogradske gimnazije, izjavio je za „Politiku” Milan Ilić, izvršni direktor tog preduzeća.

– Neprestano smo u pripravnosti. Do nezgode je došlo dva sata iza ponoći na makiškoj strani jezera, na praznom delu obale između dve grupe kafića. Obezbeđenje je oko ponoći primetilo grupu maturanata koji su pili na plaži. Držali su ih na oku i čim se dečko okuražio i krenuo ka vodi krenuli su ka njemu. Spasli su ga od sigurne smrti – ističe Ilić.

Maturant je, kaže Ilić, na Adu došao sa nekoliko školskih drugova, a na obali na kojoj je i u sezoni zabranjeno kupanje zabavljali su se i pili pivo. Davljenik je oko dva časa skinuo odeću, zaplivao i ubrzo im nestao iz vida.

--------------------------------------------------------------------------

Pojačan prevoz do jezera

Čim bude otvorena kupališna sezona na Adi Ciganliji biće povećan broj brodova koji prevoze putnike do ovog izletišta, najavljuje Željko Đukanović, direktor Direkcije za javni prevoz. Očekuju se i češći polasci, naročito vikendom i u poslepodnevnim satima.

– Daj bože da na brodićima bude gužve. To će biti jasan pokazatelj da je ideja o njihovom uvođenju bila dobra. Šteta je što to ranije nismo organizovali – ističe Đukanović i dodaje da će plovila u proseku polaziti na svakih 15 minuta.

Prema njegovim rečima, veće gužve očekuju se posle 16 časova kada se ljudi budu vraćali sa Ade, pa će zbog toga Direkcija uvesti privremene autobuske linije do „beogradskog mora”, a trebalo bi da bude i pojačan broj autobusa na linijama 37, 51, 52, 53, 56, 88, 89, 511 i 512.

N. M.

[objavljeno: 29/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.