Kompletiran nov segment mosta na Adi

Izvor: S media, 28.Mar.2010, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompletiran nov segment mosta na Adi

Na čukaričkoj strani gradilišta kompletiran je još jedan betonski segment zadnjeg raspona novog mosta na špicu Ade Ciganlije, saopštila je danas Informativna služba Skupštine Beograda.

Prema rečima šefa gradilišta Marija Perisutija, betonski segment pomeren je za novih 18 metara preko Čukaričkog zaliva, posle čega je most dostigao dužinu od 96 metara.

"Pomoću hidrauličnih cilindara podiže se i gura oko 10.000 tona konstrukcije zadnjeg raspona >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mosta, koja će se do jeseni spojiti sa pilonom na špicu Ade Ciganlije", objasnio je on i dodao da radovi teku po planu i predvidjenom dinamikom.

Perisuti je istakao da se svake dve nedelje kompletira po jedan betonski segment dužine 18 i širine 45 metara, koji se zatim preko privremenih stubova u čukaričkom rukavcu nagurava prema pilonu.

"Istovremeno, i pilon nastavlja da raste iz zemlje, oslanjajući se na istočnu i zapadnu nožicu", rekao je Perisuti i dodao da je u toku izgradnja dvanaestog betonskog segmenta, čime je dostignuta visina od oko 60 metara, što je skoro trećina ukupne buduće visine pilona.

On je objasnio da će ukupno biti 39 betonskih segmenata pilona, koji će dostići visinu od 175 metara, dok će poslednjih 25 metara pilona biti izradjeno od nerdjajućeg čelika.

Buduća kolovozna konstrukcija mosta nalazi se na 22. metru pilona.

Perisuti je naglasio da se čitav proces može neprekidno pratiti, putem mrežnih kamera, na internet strani www.savabridge.com.

Kako je navedeno, most na Adi Ciganliji, sa pilonom od 200 metara i glavnim rasponom od 376 metara, postaće najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti.

Most će biti ukupno dug 969 metara i širok 45 metara, sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Maksimalna propusna moć mosta biće oko 12.000 vozila na sat, a glavni projekat predvidja i provlačenje svih neophodnih vodova gradske komunalne i javne infrastrukture kroz konstrukciju mosta.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.