Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se Turci uhvate u kolo

Iako svetska ekonomska kriza opasno drma svetom, stranih turista, koji ovog leta posećuju srpsku prestonicu, znatno je više nego prethodnih godina. Najviše ih je iz Nemačke, Amerike i skandinavskih zemalja, a sve češće nam, pričaju turistički znalci, dolaze i gosti sa Dalekog istoka. Uglavnom stižu grupe na proputovanju Balkanom, a u pratnji turističkih vodiča, najčešće se po gradu mogu videti kraj Beogradske tvrđave, stare varoši, kafane „Znak pitanja“, Saborne crkve ili na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Adi Ciganliji.

- Još su im, nekako zanimljive ruševine zaostale iz perioda NATO bombardovanja, iako im nije jasno kako je moguće da te zgrade do dana današnjeg nisu obnovljene. Uverili su se u to da je Srbija sada bezbedna zemlja, ali mnogi od njih još veruju da smo sami krivi za sve ratove, ali i za situaciju na Kosovu- priča Đina Dostanić, profesionalni turistički vodič iz Beograda.

Među brojnim strancima, ovog leta je sve više Turaka koji se, kako kažu, u Srbiji odlično provode, jer su im bliski i kuhinja i muzika i mentalitet. Sa turistima sa Dalekog istoka, Kine i Japana, priča vodič, već ume da bude problema.

- Žale se da su im porcije u našim restoranima isuviše obimne, ali da ipak ne mogu da ostave hranu nepojedenu, jer im to tradicija ne dozvoljava. I to je onda prava muka. Zato se uvek trudimo da vlasnicima restorana objasnimo da za njih pripreme pola porcije, što je, s druge strane, neshvatljivo našim ugostiteljima. Jer, u Srbiji je najvažnije da je hrane mnogo-priča Dostanić.

Ukoliko u Beogradu ostaju duže, stranci rado skoknu i do Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Viminacijuma i Topole, u kojoj su im glavna atrakcija vinski podrumi. Tvrde da im se jako dopadaju naša vina, a turistički vodiči često imaju problem da nastave obilazak, jer većina turista iznenada dobije želju da ostane u sobi za degustaciju.

Dok Englezi i Nemci žele unapred da znaju svaki detalj boravka u Beogradu, Španci bi radije sedeli u kafani, pili piće i tako upoznavali grad. I jedni i drugi, međutim, rado na Kalemegdanu posmatraju mlade tenisere kako vežbaju, jer veruju da će neko od njih, jednog dana, zameniti Novaka Đokovića.

VODIČ ZA VODIČE

Turistički vodič mora da ima licencu resornog ministarstva, koja se stiče polaganjem ispita na Visokoj turističkoj školi, ali to svakako nije dovoljno da bi kvalitetno obavljao posao.

-Bitno je da turistički vodič ima kućno vaspitanje, jer nas kurs tome ne uči. Pored opšte kulture, uspešan vodič svakodnevno mora da nadograđuje znanje da prati svakodnevne događaje, ali i da prepoznaje interesovanja stranog gosta. Nije važno samo da izdeklamujemo sve što znamo, nego i da prilagodimo količinu informacija, ispričamo šalu ili anegdotu, da nasmejemo goste, a ponekog i da, jednostavno, saslušamo, kaže Đina Dostanić.

- Dočekuju nas uz tradicionalno srpsko posluženje, so i pogaču. U velikoj gostinskoj sobi servira se, šta bi drugo nego prase na ražnju, a tu je i srpska muzika. Najzanimljivije je ipak, kada posle nekoliko čaša vina, svi požele da nauče srpsko kolo- priča Đina Dostanić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.