Istekao rok za isplatu sredstava Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istekao rok za isplatu sredstava Vojvodini

NOVI SAD -

Pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja duguje oko tri i po milijardi dinara preduzećima koja grade ili rekonstruišu objekte iz oblasti komunalne i vodoprivredne infrastukture u Vojvodini. Taj novac ne mogu da isplate dok Vlada Srbija ne isplati dug od osam milijardi dinara za kapitalne investicije. Rok za to je istekao danas.

Izgradnja i opremanje Urgentnog centra u Novom Sadu, nova dečija bolnica, Kamenica 2, rekonstrukcija odbrambenih linija na vojvodjanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekama, most na Tisi u Adi i preko Save kod Sremske Rače, izgradnja studenstkih domova u Novom Sadu i Somboru, sportske hale u Indjiji i Beočinu, adaptacija zgrade Srpskog narodnog pozorišta kao i 1500 kilometara izgradjenih ili obnovljenih saobraćajnica u Vojvodini, neki su od projekata koje je finansirao Fond za kapitalna ulaganja.

Prema spisku objavljenom na sajtu Fonda na tim poslovima radi 46 firmi koje još nisu dobile novac za uradjeni posao.

Novac još nije stigao

Kriza je učinila svoje, ali i činjenica da iz republičkog budžeta još nije stigao novac za kapitalne investicije, kaže za Radio – televiziju Vojvodine direktor Fonda Nebojša Malenković.

"Nismo odustali ni od jednog projekta, već nas je dinamika priliva sredstava iz republičkog budžeta primorala da u dogovru sa investitorima napravimo podelu sredstva u tom smislu da one projekte kojima imaju viši stepen realizacije na terenu za njih se opredeljujemo da ih završavamo, a da u drugim slučajevima idemo na onu dinamiku koja neće narušiti bitno funkcionisanje pokrajinskog budžeta, a samim tim i budžeta Fonda za kapitalna ulaganja", kaže on.

Malenković tvrdi da, i uprkos dugovanjima koja su u odnosu na početak godine smanjena za oko milijardu dinara, nije stalo nijedno gradilište u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, ostalih šest milijardi dinara koliko Republika još duguje Pokrajini, dovoljno je za pokrivanje svih obaveza Fonda prema izvođačima radova, ali i za planiranje novih projekata.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavio je da će dug biti isplaćen do kraja godine, jer kako kaže, "ova administracija nikada nikome nije ostala dužna".

Isplata duga

Nedavnim rebalansom republičkog budžeta bilo je utvrđeno da će dug od osam milijardi biti isplaćen do sutra i to u tri rate.

To je bilo uslovljeno amandmanom Saveza vojvođanskih Madjara. Šef njihove poslaničke grupe Balint Pastor kaže da je do sada stiglo svega dve milijarde dinara i očekuje da će ovih dana stići još milijarda, a da će do kraja meseca u pokrajinski budžet biti uplaćeno trostruko više novca nego za desec meseci.

Usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine i izvorni prihodi obezbedili bi potpunu primenu Statuta pokrajine koji je usvojen pre dve godine. Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov kaže da vlasti u Srbiji, time što kasne sa isplatom novca, ne ispunjavaju ustavnu obavezu prema pokrajini.

"Vidimo da je ona i dalje osuđena isključivo na ono što dobije iz republike onim tempom koji neko u republici smatra da je to potrebno i u onoj visini novca za koji neko u republici proceni da je Vojvodini dovoljno", navodi Jerkov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ističe rok za isplatu sredstava Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2011

NOVI SAD -..Pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja duguje oko tri i po milijardi dinara preduzećima koja grade ili rekonstruišu objekte iz oblasti komunalne i vodoprivredne infrastukture u Vojvodini. Taj novac ne mogu da isplate dok Vlada Srbija ne isplati dug od osam milijardi dinara za kapitalne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.