Imovinski odnosi koče početak izgradnje

Izvor: Blic, 20.Feb.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovinski odnosi koče početak izgradnje

Iako gradnja mosta preko Ade Ciganlije teče po planu, već sada se naziru problemi oko izgradnje pristupnih saobraćajnica ovom objektu. Pristupni put sa novobeogradske strane počeće da se gradi tek kad budu srušeni objekti koji se nalaze na njegovoj trasi. Procene su da na prostoru kuda put treba da prođe (od Tošinog bunara do Buvljaka) trenutno živi više desetina romskih porodica u barakama.

Projekat za izgradnju pristupne saobraćajnice sa novobeogradske strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budućeg mosta već postoji, dok o izvođaču radova treba da odluči tenderski postupak. Planirano je da ova saobraćajnica praktično bude nastavak Ulice Nikole Dobrovića, koja povezuje Tošin Bunar sa naseljem Bežanija. Nova saobraćajnica bi trebalo da se prostire od raskrsnice Ulica Tošin bunar i Nikole Dobrovića do Otvorenog tržnog centra (Buvljak) i dalje do mosta preko Ade. Trasa će ići paralelno sa železničkom prugom. Međutim, u delu između pruge i Ulice Jurija Gagarina u poslednjih nekoliko godina "niklo” je više desetina objekata a većinu njih čine barake u kojim žive romske porodice. Romi su juče odbili razgovor za "Blic” tvrdeći da ne znaju ništa o mogućem rušenju njihovih domova.

- Ne znamo ništa o tome. Bežite odavde i nemojte da nas slikate - rekli su građani koji žive pored novobeogradskog dela železničke pruge.

Bez obzira na tempo izgradnje mosta preko Ade, koji je bar za sada na zadovoljavajućem nivou, očigledno je da će proći dosta vremena dok most u potpunosti profunkcioniše i bude otvoren za saobraćaj. Kao i do sada, "goruće pitanje” su nerešeni imovinsko pravni odnosi. U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju kažu da je u toku evidencija svih objekata na prostoru gde će prolaziti buduća saobraćajna veza Novog Beograda sa mostom. Oni očekuju da zbog nerešenih imovinskih odnosa na delu kuda treba da prolazi pristupni put, neće doći do izmene rokova za izgradnju.

- Gradski sekretarijati za inspekcijske poslove i socijalnu zaštitu obaviće evidentiranje bespravno podignutih objekata i lica koja su u njima nastanjena. To će omogućiti izradu akcionog plana, kojim će u optimalnom roku biti stvoreni uslovi za izgradnju severne pristupne saobraćajnice - kaže Nenad Bajić, šef odeljenja za odnose sa javnošću u Dikreciji.

U blizini trase nove saobraćajnice nalazi se i restoran "Talija” kao i zgrada konfekcijskog preduzeća "Ineks”.

- Koliko ja znam, put treba da ide pored naše zgrade. Saobraćajnica bi trebalo da se nadoveže na raskrsnicu Nikole Dobrovića i Tošinog bunara. Ljudi iz Direkcije za građevinsko zemljište jesenas su radili nekakva merenja - priča portir na ulazu u preduzeće "Ineks”.

Projekti za novu saobraćajnicu postoje, a u toku je pretkvalifikacioni postupak za izvođača radova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.