Granice ne postoje

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granice ne postoje

Da osobe sa invaliditetom ne poznaju barijere i da je invaliditet "stanje” a ne prepreka, moglo se videti proteklog vikenda na Adi Ciganliji. U okviru "Avantura parka”, prvi put u Srbiji održane su "Igre bez granica” u kojima su učestvovali korisnici kolica i osobe bez invaliditeta. Dok su osobe sa invaliditetom "sa zemlje” davale uputstva, njihovi partneri su visoko na drveću, sa povezom na očima pokušavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da u što kraćem vremenskom roku savladaju sve prepreke.

- Ovo je prvi put da se u Srbiji održavaju "Igre bez granica” u kojima učestvuju i osobe sa invaliditetom. Želja nam je da ovo takmičenje postane tradicionalno – kaže Milada Lazić, predsednik Udruženja "Sve je moguće”, napominjući da su se njihovi članovi oprobali u mnogim ekstremnim sportovima, što je samo dokaz da ne prepoznaju barijere.

Na takmičenju je učestvovalo 12 grupa po dva takmičara. Korisnici kolica su sa platoa davali uputstva svojim prijateljima bez invaliditeta koji, sa povezom na očima ne bi sami mogli da savladaju prepreke.

- Sportom rušimo sve stereotipe i predrasude o osobama sa invaliditetom. Najeminentniji primeri kako osoba sa invaliditetom može da se integriše u društvo su upravo naši vrhunski sportisti sa različitim oblicima invaliditeta – kaže Darko Ivić, predsednik Savetodavnog tela za osobe sa invaliditetom pri kabinetu gradonačelnika Beograda, koji je otvorio ove "Igre bez granica”.

Takmičari bez invaliditeta bili su prijatelji i članovi Udruženja "Sve je moguće”, uglavnom sportisti, ali su se među njima izdvojile dvanaestogodišnjakinje Marta Budnar i Anja Kostić, koje su sa povezom na očima, na visini od nekoliko metara, slušale uputstva svojih partnera i savladavale prepreke.

Zajednička pobeda

Iako su pobednici bili svi, Milan Drakula i Maja Lazarević su tim koji je ostvario najbolji rezultat uspevši da savlada sve prepreke za samo sedam minuta I deset sekundi.

- Veliki broj ljudi, slučajnih prolaznika je zastao da vidi šta se dešava u "Avantura parku”. Zajedno sa nama su se zaista dobro zabavilii na ovaj način su se povezale osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta – kaže Milada Lazić, napominjući da su svi bili jednaki, što i jeste bio cilj takmičenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.