Dulić: Deponije postaju prošlost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2011, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Deponije postaju prošlost

KIKINDA -

Predsednici opština Kikinda, Ada, Bečej, Novi Bečej, Novi Kneževac, Nova Crnja, Čoka, Senta i Žitište potpisali su danas u Kikindi Aneks ugovora o poveravanju komunalnih poslova kompaniji za upravljanje otpadom A.S.A Internacional.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić koji je pozdravio potpisivanje tog dokumenta i dogovor među opštinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da je, kada je došao na čelo Ministarstva, jedino deponija u Kikindi ispunjavala evropske standarde.

On je podsetio da u to vreme nije bilo zakonske regulative koja definiše javno-privatna partnerstva i da je zato veoma važno što je počela saradnja opštine Kikinda sa A.S.A. kompanijom.

Dulić je podsetio da je upravljanje otpadom važno i da se njegovo bacanje često vrati kao bumerang i loše utiče na zdravlje građana. On je naveo da je potrebno da se otpad separiše, reciklira, kao i da se zatvore stotine divljih deponija u Srbiji.

"Danas su čitavi regioni okupljeni oko Kikinde, Vranja, Leskovca, Jagodine i Lapova i u procesima su koji će dovesti do formiranja regiona i na taj način učinićemo da za par godina divlje deponije postanu prošlost, a sav otpad će se prerađivati", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, u budućnosti će komunalne usluge, a naročito one koje se tiču otpada morati da poskupe, ali da se to, ipak, neće desiti u toku ove godine.

Ministar je istakao da je formiranjem regiona sa središtem u Kikindi rešen veliki problem odlaganja otpada.

Govoreći o projektima iz oblasti građevinske industrije, Dulić je istakao da su u Kikindi planirana dva velika projekta iz programa pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize čija će vrednost biti 80 miliona dinara.

Prvi projekat odnosi se na adaptaciji učeničkog doma u Kikindi, a drugi na adaptaciju ateljea "Tera".

On je najavio da će u narednom periodu početi da se gradi 60 socijalnih stanova u tom gradu.

Predsednik opštine Kikinda Ilija Vojinović rekao je da su pregovori trajali godinu dana sa kompanijom A.S.A i da he, nakon potpisavanja Aneksa ugovora, komunalna usluga biti još bolja.

Generalni menadžer kompanije A. S. A. Petr Vokral izjavio je da je ta kompanija spremna da snizi cenu deponovanja otpada ukoliko sve planirane opštine otpočnu odlaganje otpada na deponiju u Kikindi.

Prvi ugovor između opštine Kikinda i A. S. A. potpisan je 2007. kao rezultat procedure za izbor strateškog partnera za oblast upravljanja otpadom na period od 25 godina.

Strategijom upravljanja otpadom predviđena je izgradnja 26 regionalnih deponija u Srbiji.

Predviđeno je da deponije budu formirane u regionima sa više od 200.000 stanovnika. Do kraja 2014. biće otvoreno 12 regionalnih deponija, a preostale do kraja 2019. godine. Do sada su otvorene regionalne deponije u Kikindi, Vranju, Pirotu, Leskovcu, Jagodini i Lapovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.